Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PNRR|Când va primi România primii bani prin Mecanismul European de Redresare?

cand_romania_bani_mecanism_european_redresare.jpg

Dragoș Pîslaru, optimist că România va face reformele necesare pentru a se redresa după pandemie (Sursa foto: Facebook/Dragoș Pîslaru)
Dragoș Pîslaru, optimist că România va face reformele necesare pentru a se redresa după pandemie (Sursa foto: Facebook/Dragoș Pîslaru)

România ar putea primi la vară sau cel târziu la începutul toamnei primii bani din Mecanismul European de Reziliență și Redresare. O spune la RFI eurodeputatul USR PLUS Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE în acest dosar: ”Primii bani vor fi prefinanțarea pe care am negociat-o, în creștere de la 10% la 13%, asta înseamnă undeva spre patru miliarde de euro prefinanțare”.

Dragoș Pîslaru crede că Planul Național de Redresare și Reziliență - pe scurt PNRR - ar putea fi aprobat de Comisia Europeană spre sfârșitul lunii iunie: ”Eu sunt încrezător că Guvernul României, având în vedere consultările pe care le-a avut în ultima perioadă și relația excelentă de început de drum cu Comisia Europeană, va trimite planul până la sfârșitul lunii aprilie. Asta înseamnă că vom putea intra printre primele planuri care vor fi aprobate. Termenul prin regulamentul pe care l-am coordonat este de două luni pentru ca CE să transmită spre aprobare planul. Deci ne uităm la sfârșitul lunii iunie, pentru ca planul să fie aprobat”.

Eurodeputatul USR PLUS estimează că primii bani prin Mecanismul European de Reziliență și Redresare vor veni în România la vară sau cel târziu la începutul toamnei: ”Primii bani vor fi prefinanțarea pe care am negociat-o, în creștere de la 10%, cât era propus inițial, la 13%. Asta înseamnă undeva spre patru miliarde de euro prefinanțare, care ar putea să intre în România undeva în timpul verii sau cel târziu la începutul toamnei. După care, urmează ca la fiecare șase luni, în funcție de jaloanele și țintele pe care ni le propunem pe aceste reforme și investiții, să putem face trageri din aceste sume. Atenție, banii aceștia legați de PNRR nu sunt cu decontare de facturi, cum suntem obișnuiți, poate, pe alte programe europene, ci sunt pe bază de modul efectiv în care avem rezultate pe reformele și investițiile pe care ni le propunem”.

Dragoș Pîslaru spune că România trebuie să pregătească reforme, pentru a primi bani prin planul de redresare: ”Nu discutăm doar de o pușculiță adițională, de un automat bancar, din care să mai luăm și să mai astupăm niște găuri din buget. Discutăm de o oportunitate de a face reforme și de a pregăti viitorul, de a investi în viitor”.