Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protest: ”Mișcarea Legionară omagiată în Senatul României!”

sorin-lavric-captura-youtube.jpg

SORIN LAVRIC
SORIN LAVRIC
Image source: 
Captura video YouTube

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România a protestat vineri față de o declarație politică în care senatorul Sorin Lavric (AUR) a adus un omagiu lui Valeriu Gafencu.

În comunicatul postat pe pagina sa, Institutul amintește că ”Valeriu Gafencu a fost membru activ al Mișcării Legionare, iar în timpul rebeliunii din ianuarie 1941 a incitat cu pistolul în mână, elevi din liceele ieșene să se alăture tentativei de lovitură de stat. În 1941, după interzicerea Mișcării Legionare, a fost condamnat la închisoare pentru că a militat pentru reactivarea acestei mișcări fasciste”.                                                                             

De asemenea, în comunicat se amintește că la 21 ianuarie , cu prilejul comemorării victimelor Pogromului de la București, președinta Senatului României, doamna Anca Dragu, sublinia:

Antisemitismul, xenofobia și rasismul reprezintă pericole de actualitate, pe care dacă nu le contracarăm ferm, societatea noastră și noi toți vom avea de suferit. Obligația noastră morală, la 80 de ani de la această tragedie, este să omagiem așa cum se cuvine memoria celor care au suferit în acest eveniment dezonorant și să ne asigurăm că această drama va rămâne mereu vie în conștiințele noastre”.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România cere încetarea opiniilor de genul  celei prezentate de senatorul AUR de la tribuna democrației românești.