Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Igor Dodon, atac dur la adresa ambasadorilor UE la Chișinău

dodon_2.jpg

Sursa imaginii: 
socialiștii.md

Liderul Partidului Socialiștilor din R.Moldova, Igor Dodon, vine cu acuzații grave la adresa ambasadorilor UE la Chișinău. Fostul președinte moldovean este indignat de faptul că oficialii europeni nu intervin în soluționarea crizei provocate de președintele R.Moldova, Maia Sandu, care refuză să accepte candidatura majorității parlamentare pentru funcția de premier. Dodon susține că ”prin acceptul tacit la fărădelegile pe care le comite Sandu, partenerii externi creează precedente”. Între timp, Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic își exprimă solidaritatea cu ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, atacat dur, în ultima perioadă, de socialiști și cei de la Partidul Șor, și cere partidelor politice să renunțe la transformarea diplomaților europeni în ținte politice, concentrându-se în schimb pe găsirea unor soluții democratice pentru rezolvarea crizei politice, în conformitate cu interesul cetățenilor.

Igor Dodon se întreabă de ce tac ambasadorii de la Chișinău și nu iau atitudine în situația în care șeful statului, afirmă liderul socialiștilor, încalcă Constituția. ”Imaginați-vă, vă rog, stimați parteneri de dezvoltare, ambasadori UE, SUA și alții, dacă eu în calitate de președinte îmi permiteam așa dezmăț pe care și-l permite Maia Sandu. Săreau toți ambasadorii în capul meu. Unde-s acum ambasadorii cu mari standarde europene. De ce tăceți? Ați luat apă în gură și ați băgat capul în nisip. De ce? Pentru că e a noastră, e rea, dar e a noastră”, a menționat socialistul.

Potrivit lui Dodon, cetățenii vor fi cei care vor taxa toate aceste lucruri.”Stimați ambasadori europeni, ați mai avut politicieni pe care-i puneați la icoanele europene. Vi-i aduc aminte pe toți: Filat, Leancă, Lupu, Plahotniuc. Le iertați tot. Când guvernul european fura miliarde, le băteați pe spate și le spuneați – bravo. Și îi aduceați exemple pentru Parteneriatul Estic. Acum când ”liubimcika” voastră încalcă Constituția, voi de ce tăceți? Chestia aceasta va fi penalizată de cetățeni, care înțeleg totul”, a spus liderul PSRM.

Să spunem că, socialiștii și Partidul Șor au lansat un șir de acuzații grave la adresa ambasadorului UE în R.Moldova, după ce Peter Michalko a declarat că ”este îngrijorătoare situaţia atunci când în negocieri sau în procesul de decizie privind formarea Guvernului sunt implicate persoane care au participat la frauda bancară”.

Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic a lansat, vineri, o declarație semnată de 98 organizatii. ”Partidul Șor, prin deputatul-fugar Ilan Șor, și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova au lansat recent atacuri la adresa Ambasadorului UE în Republica Moldova, Peter Michalko, pentru a distrage atenția de la manevrele nedemocratice și neconstituționale pe care le fac pentru a-și conserva puterea după pierderea alegerilor prezidențiale de către Igor Dodon. Cele două partide îi reproșează diplomatului european diverse luări de poziție pe care acesta le-a avut și invocă o așa-zisă încălcare de către acesta a „suveranității” țării. În realitate, este vorba de o diversiune: atât partidul ȘOR cât și PSRM par mai degrabă preocupați să-și asigure ei o putere suverană de a controla instituțiile statului, în pofida faptului că au pierdut sprijinul electoratului”, se arată în declarația Platformei Naționale a Societății Civiel din Parteneriatul Estic. 

”Ambasadorul Peter Michalko a vorbit de pe poziția relației de parteneriat și de colaborare între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Pe lângă Acordul de Asociere cu UE, semnat de R.Moldova, în anul 2014, care cuprinde o serie de obligații de ambele părți, UE se află într-o poziție de parteneriat din multe alte puncte de vedere”, precizează organizațiile semnatare.

Din 2009, UE este cel mai important donator și partener de dezvoltare al Republicii Moldova, contribuind prin intermediul asistenței oficiale externe cu circa 1,12 miliarde euro, resurse care au intrat direct în bugetul de stat. Suplimentar, au fost realizate proiecte de asistență tehnică pentru autoritățile publice centrale și locale, societatea civilă și firme.

UE reprezintă principalul partener comercial al Republicii Moldova, în 2020 volumul de exporturi în UE a constituit 67% din totalul exporturilor Republicii Moldova. Colaborarea cu UE și respectarea normelor și valorilor europene consolidează de fapt suveranitatea Republicii Moldova și dezvoltarea ei economică, socială și democratică, susține Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre acuzațiilor dure, lansate de Igor Dodon, la adresa ambasadorilor UE la Chișinău