Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dezbatarere cu scandal a bugetului pe 2021 în Parlament

7637062-mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Un deputat PSD oferă o păpușă premierului Cîțu în timpul dezbaterilor din Parlament asupra bugetului pe 2021
Image source: 
Mediafax Foto - Alexandru Dobre

Cîţu: Începem reforma în toate cotloanele statului. Oprim 30 de ani de furt pesedist. / Ciolacu: Domnule prim ministru, un mincinos mai patologic decât dumneavoastră nu cred că am cunoscut vreodată.
Discursul premierului a fost întrerupt de reprezentanţii PSD care au scandat "Alocaţii!" în vreme ce au împărțit păpuși celor de la prezidiu. Ludovic Orban le-a cerut să lase "circul".

Premierul Florin Cîţu a afirmat, înaintea de a prezenta cifre din bugetul de stat pe 2021, că acest proiect are două elemente şi anume începerea reformei în toate cotloanele statului român şi menţinerea României în Europa şi alături de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică.
"Acest buget, este declaraţia mea fermă pentru români, că anul acesta, în premieră, vom tăia toate căile prin care se fură banii din bugetul statului. Este promisiunea mea pentru români şi este o declaraţie fermă. Aceasta este cea mai proastă veste pentru voi de la PSD, faptul că nu se mai poate fura de la buget, era singura voastră sursă de a vă îmbogăţi ilegal. Din reacţii văd clar că nu aţi citit bugetul şi românii trebuie să ştie că PSD ţipă şi în Parlament şi la televizor nu pentru că nu sunt de acord cu bugetul, pentru că nu l-au citit şi nu îl înţeleg, ci ţipă că nu mai poate fura. Este un ţipăt al disperării. (...) Sunt doar interesaţi de căpuşarea bugetului şi îşi dau seama că 4 ani de acum încolo nu mai pot face aşa ceva. Ţipă pentru că pentru prima oară cineva are curajul să le spună în faţă: ajunge", a spus Cîţu.
El a transmis reprezentanţilor PSD care strigau: "alocaţii": "Veţi primi alocaţie, dar trebuie să vă înscrieţi la şcoală. Bursă, alocaţii, sunt legate de şcoală", a replicat premierul.

În timp ce vorbea prim-ministrul, parlamentari social-democraţi au adus două păpuşi de plastic la prezidiul unde stau preşedinţii Camerei şi Senatului, Ludovic Orban şi Anca Dragu, în semn de protest privind respingerea amendatului PSD care propunerea mărirea alocaţiilor pentru copii. Orban le-a transmis celor de la PSD să lase circul deoparte şi le-a spus că „probabil sunt păpuşile pe care le-aţi manipulat 30 de ani în administraţie şi guvernare”, scrie News.ro.

Marcel Ciolacu i-a transmis premierul Cîţu că un mincinos mai patologic ca el nu a cunoscut vreodată, iar pe Ludovic Orban l-a numit „ultimul brontozaur în politică”. Ciolacu a mai spus că PSD nu va vota acest buget propus de coaliţia de guvernare.

"Domnule prim ministru, ca de fiecare dată, v-am ascultat cu foarte mare atenţie, eu un mincinos mai patologic decât dumneavoastră nu cred că am cunoscut vreodată. Sunteţi la guvernare de un an şi jumătate, în diverse formule, dumneavoastră fiind ministru de Finanţe pe timpul domnului Orban şi acum prim ministru. (...) Ştiţi la fel de bine, domnule Cîţu, că nu a guvernat PSD România în ultimii 30 de ani. Ştiţi ca şi domnul Orban - cred că, domnule Orban, sunteţi ultimul brontozaur al politici româneşti în ultimii 30 de ani la nivelul ăsta. Nu mai există în Parlamentul României niciun om politic cu vechimea dumneavoastră. Ştiţi că nu mai are niciun reprezentant în CA-urile statului român PSD în acest moment, sunt nepoatele, amantele şi politrucii dumneavoastră. Aţi avut grijă să-i schimbaţi pe toţi şi să-i puneţi pe ai dumneavoastră", a spus Ciolacu.

Ciolacu a negat acuzaţiile conform cărora PSD fură din buget.

"Am înţeles că PSD fură din buget. Eu îmi aduc aminte de UNIFARM. Nu era PSD-ul formaţiunea politică care ne-a ţinut pe toţi în casă, în timp ce voi furaţi, Toate dosarele sunt la DNA. Chiar nu ţi-e ruşine să vii să ne spui că noi furăm? Vezi cine stă în stânga ta şi întreabă-l dacă a fost la OLAF săptămâna trecută să dea cu subsemnatul. Bugetul cu care aţi venit în Parlament este o ruşine pentru România, este un buget în care nu aţi considerat oportun să investiţi în Educaţie şi Sănătate sau să creşteţi alocaţii şi pensii conform legilor în vigoare. Atât puteţi! Aceasta este viziunea dumneavoastră de austeritate pentru România şi veţi fi judecat de români pentru aceasta. În schimb, nu mă aşteptam, domnule Cîţu, să veniţi cu un buget care să încalce legea, tocmai dumneavoastră, care vă războiaţi cu Al Capone", a argumentat Ciolacu.

Senatorul USR PLUS Claudiu Marinel Mureşan a declarat luni că bugetul pe anul 2021 nu este unul al austerităţii, aşa "cum vorbesc unii", ci unul al responsabilităţii.

"De cum cheltuim banii azi depinde cum vom trăi nu numai azi şi mâine, dar şi în următorii ani, cu atât mai mult suntem obligaţi să fim responsabili după un an de criză sanitară globală, criză care nu s-a încheiat şi nu avem o evaluare completă a pagubelor produse. Haideţi, pentru numele lui Dumnezeu, să fim responsabili şi să nu le mai vindem oamenilor iluzii, măcar acum", a adăugat senatorul.

Mureşan a spus că este mirat că, în an de criză, s-au formulat 3.646 de amendamente la buget - 3.646 "de gogoşi", fără niciun suport financiar, pe principiul "Nicule, mai dă-le mai 100 de lei".

Liderul deputaţilor AUR George Simion l-a provocat pe prim-ministru şi i-a transmis că AUR renunţă la cele 4 milioane euro pentru partid, în favoarea construirii unui spital cu aceşti bani. Deputatul PSD Sorin Grindeanu i-a cerut lui Florin Cîţu să accepte amendamente PSD la buget şi să renunţe la acest „experiment economic de cavernă”.