
Politică
(VIDEO&AUDIO) Politică fără prințipuri: Votul „la două mâini”, practică obișnuită în Parlamentul României
doua_maini.jpg

Asemena pieselor de teatru semnate de Caragiale, Parlamentul României e nu de puține ori scena unor evenimente tragicomice. De-a lungul anilor, aleșii au fost surprinși dormind, desenând sau jucându-se pe telefon.
O adevărată modă printre parlamentari este așa-numita „mandatare” a unui coleg să voteze pentru un altul care nu se află în sală. S-a întâmplat și în timpul votului asupra amendamentelor depuse de Opoziție la una din cele mai importante legi care se discută într-o sesiune parlamentară: legea bugetului de stat pe anul în curs.
Mai mulți parlamentari de la PSD și AUR au fost surprinși în flagrant de către colegii lor de la USR-PLUS în timp ce votau „la două mâini”, din clipurile postate online de G4media observându-se clar cum aleșii votează pentru ei, apoi și pentru colegul de partid și de pupitru.
Din punct de vedere legal, regulamentul celor două Camere prevede că fiecare parlamentar trebuie să își exercite singur dreptul de vot. Această „mandatare” adusă în discuțe nu de ieri, de azi de parlamentari ridică probleme de etică, dar și de legalitate, explică directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu.
La rândul său, profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir spune că, referitor la problema „mandatării” unui coleg pentru a vota în locul tău, teoretic, această situație ar putea fi posibilă, însă numai în circumstanțe foarte clare, spune profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir. Pe scurt, ar trebui să existe o dovadă scrisă a acestei mandatări, spune expertul.
Ascultă materialul audio RFI:
Senatorul USR Sebastian Cernic susține, într-un interviu acordat RFI, că a propus în grupul parlamentar al USR-PLUS modificarea statutului senatorilor și deputaților, în așa fel încât cine este prins că votează de două ori să fie sancționat în primul rând din punct de vedere financiar.
”Funcțiile de senator și deputat sunt funcții de demnitate publică. Asta înseamnă că fiecare parlamentar trebuie să fie un model pentru ceilalți, să fie demn și să fie respectat pentru ceea ce este și ceea ce face. Din păcate, unii parlamentari PSD și AUR au greșit instituția în care se aflau la votarea Legii Bugetului pentru anul 2021. Au crezut că „joacă la păcănele” în sala Plenului Reunit! La votul bugetului pentru anul 2021 au votat la două mâni – au votat și în locul colegilor care chiuleau. Acesta este furt pe față. Șmecheria și hoția nu au ce căuta în Parlamentul României!”, spune Cernic.
Ascultă interviul acordat RFI de senatorul USR: