Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor: „Este trist și îngrijorător ce se întâmplă în grupul Partidului Popular din Parlamentul European”

Europarlamentarii UDMR au votat contra modificării regulamentului de funcționare ce a dus la părăsirea grupului de către membrii FIDESZ.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri seara, că „este trist și îngrijorător” ce se întâmplă în grupul Partidului Popular (PPE) din Parlamentul European, după decizia de a modifica regulile interne de funcționare, ceea ce a dus la părăsirea grupului de către membrii FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban, precizând că europarlamentarii UDMR au votat împotriva schimbărilor aduse regulamentului de funcționare.

Excluderile nu conduc la niciun rezultat, acestea nu vor face din Partidul Popular European un grup mai puternic, mai bun sau mai eficient. PPE acceptă tot mai rar diferențele de opinie, iar aceasta este, de fapt, adevărata problemă. Un astfel de partid umbrelă, care întrunește formațiuni politice din state diferite, cu experiențe istorice diferite poate rămâne puternic numai dacă lasă loc diversității de opinie, este capabil să le integreze pe acestea, și se deosebește marcant de partidele cu structuri asemănătoare, dar cu ideologii diferite”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook, preluat de „G4Media”.

Acesta consideră și că votul negativ al celor doi europarlamentari UDMR a fost motivat de faptul că „un astfel de amendament diminuează coeziunea internă”.

UDMR rămâne membru al grupului PPE și va continua să își exprime opinia și de acum înainte. Trebuie să ne întoarcem la tradițiile Partidului Popular European, care pentru Uniune și pentru mine personal înseamnă Partidul Popular European din perioada în care acesta a fost condus de Wilfried Martens. UDMR s-a socializat în cadrul acestui partid, și credem că încă nu este târziu ca PPE să se întoarcă la valorile care au stat la baza formării sale”, a mai scris Hunor.

Amintim, grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a adoptat, miercuri, noile reguli care permit suspendarea FIDESZ, partidul premierului maghiar Viktor Orban. Anunțul a fost făcut de către eurodeputatul Siegfried Mureșan:

Tocmai am adoptat o modificare importantă a regulilor de procedură ale Grupului PPE din Parlamentul European. Conform noilor reguli, putem suspenda delegația unui partid din Grupul PPE dacă partidul respectiv este deja suspendat din Partidul Popular European. Această suspendare va fi adoptată cu majoritatea voturilor exprimate”, a scris Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a reacționat rapid la decizia grupului PPE și i-a trimis o scrisoare președintelui grupului, Manfred Weber, prin care a anunțat că europarlamentarii FIDESZ vor părăsi imediat grupul popularilor europeni din Parlamentul European.