
Politică
Bușoi: Un certificat european de vaccinare ar fi un pas înainte, dar să nu fie obligatoriu
cristian_busoi_certificat_european_vaccinare_pas_inainte_obligatoriu.jpg

Cristian Bușoi spune despre un eventual certificat european de vaccinare împotriva Covid-19 că ”dacă acest certificat ar putea facilita turismul, dacă ar putea să faciliteze libera circulație în interiorul UE, cred că ar fi un lucru bun. Oricum, deja sunt țări și companii aeriene care, odată ce le arăți o dovadă că ai fost vaccinat, nu mai impun alte restricții, nu mai cer teste sau permit călătoria. Certificatul european ar fi de fapt o chestiune standardizată, care ar putea fi recunoscută mai ușor, care ar face mult mai dificile fraudele, falsurile, care s-ar putea face cu dovada vaccinării și în mod evident, ar putea să ușureze inclusiv munca celor care la granițe se asigură că regulile sunt respectate”.
Eurodeputatul PNL crede că un eventual certificat european de vaccinare nu ar trebui să fie obligatoriu: ”Nu putem însă să acceptăm ca acest certificat să devină obligatoriu sau să fie o barieră în calea liberei circulații, pentru că în acest moment, din păcate, nu avem o populație suficient de mare care să fie vaccinată la nivel european și să se justifice astfel de bariere sau de interdicții”.
Când ar putea deveni realitate certificatul european de vaccinare?
Cristian Bușoi estimează că un eventual certificat european de vaccinare împotriva Covid-19 ar putea deveni efectiv în luna mai: ”Dacă vreți o predicție, dar evident, e o mare marjă de necunoaștere în acest moment, cred că ar putea fi undeva înspre lunile mai-iunie. Cred că nu e prea devreme, pentru că vom avea o populație semnificativă și atâta timp cât nu impune interdicții, ci doar facilitează, ar fi un pas înainte”.
Întrebat dacă ar trebui eliberate certificate europene de vaccinare și persoanelor care au primit un vaccin neaprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, eurodeputatul a răspuns: ”Cred că aici va fi o discuție destul de complicată. Opinia mea personală ar fi că nu, dar oricum, în practică, exceptând poate Ungaria și mai sunt câteva țări europene care cochetează cu ideea, dar nu au început încă să vaccineze cu alte vaccinuri, decât cele aprobate de UE, nu avem situații, deci nu va fi o situație des întâlnită. Asta nu înseamnă că acele vaccinuri nu sunt neapărat eficiente, dar atâta timp cât nu au trecut prin evaluarea Agenției Europene a Medicamentului, posibil să existe anumite semne de întrebare”.