Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia respinge apelul SUA de distrugere a armelor chimice, motivând că acestea nu există

vladimir-putin.jpg

Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
AFP

Președintele Vladimir Putin a respins, joi, apelul Statelor Unite ale Americii de distrugere a arsenalului chimic, argumentând că armele de acest tip au fost deja neutralizate conform prevederilor Convenţiei Armelor Chimice.

Amintim, Departamentul de Stat american a cerut marţi Moscovei "să respecte obligaţiile asumate în cadrul Convenţiei Armelor Chimice, să declare şi să distrugă programul de arme chimice, sub monitorizare internaţională".

Administraţia Joseph Biden a anunţat sancţiuni împotriva a şapte oficiali ruşi şi asupra a 14 entităţi din industria chimică şi biologică. Printre oficialii sancţionaţi de SUA se numără Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB). Rusia este acuzată de comiterea atacului neurotoxic care l-a vizat în august 2020 pe disidentul Aleksei Navalnîi.

Kremlinul a respins imediat apelul Washingtonului. "Declaraţiile de acest fel sunt lipsite de logică şi de fundament, nu sunt altceva decât o tentativă fără succes de camuflare a politicii de izolare şi mai mult a Rusiei. Rusia a anunţat în urmă cu mulţi ani în mod verificabil distrugerea tuturor armelor chimice de pe teritoriul său. Rusia nu are arme chimice", a declarat, conform agenţiei Reuters, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dmitri Peskov a cerut Statelor Unite să îşi respecte propriile obligaţii în cadrul Convenţiei Armelor Chimice.

"Ne aşteptăm ca unii dintre omologii noştri să respecte, de asemenea, prevederile Convenţiei. Există ţări care deţin în continuare arme chimice, iar Statele Unite sunt una dintre ele", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenţiei Tass.