Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai multă transparență fiscală pentru multinaționale în Uniunea Europeană (deocamdată)

european-council.jpg

Reuniune a Consiliului UE
Sursa imaginii: 
portugalresident.com

Consiliul Uniunii Europene a ajuns miercuri la un acord pentru a spori transparența activităților marilor companii multinaționale. Tema a făcut obiectul a numeroase controverse și negocieri între statele membre. Și iată că după nu mai puțin de cinci ani de discuții, drumul către o legiferare la nivel european este deschis.

După cum informează un comunicat al Consiliului, ambasadorii statelor membre au mandatat președinția portugheză să se angajeze în negocieri cu Parlamentul European pentru adoptarea rapidă a propunerii de directivă privind divulgarea informațiilor referitoare la impozitul pe venit.

Directiva impune multinaționalelor să dezvăluie impozitul pe venit pe care îl plătesc în fiecare stat membru, împreună cu alte informații relevante legate de taxe și impozite.

Prevederea se aplică și companiilor independente cu un venit consolidat total de peste 750 milioane EUR în fiecare din ultimii doi ani, indiferent dacă își au sau nu sediul în UE.

Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva în legislația națională.

A fost nevoie de ani și ani de zile până când să ajungem în pragul unei asemenea reglementări. Marile companii sunt criticate adesea pentru că acționează pe piața unică de 27 de țări și 450 de milioane de consumatori, în schimb fac astfel încât să plătească mare parte din impozite doar acolo unde își au sediul înregistrat pentru Europa – adică într-un stat membru care oferă condiții fiscale mai avantajoase. Un fel de paradis fiscal în interiorul Uniunii Europene.

 

Citește și Anchetă pe marginea „indecenţei fiscale” a Luxemburgului

 

Iar chestiunea a devenit acută odată cu criza financiară din 2008-2012. Lupta împotriva paradisurilor fiscale a devenit extrem de preocupantă, dar una a fost cu insulele îndepărtate și alta cu facilitățile fiscale oferite chiar pe pământ european.

Ideea raportării fiscale pe fiecare ţară a fost blocată din 2016, în urma opoziţiei mai multor state: Germania, Olanda, Portugalia, Irlanda, Luxemburg, Cipru, Malta, Austria, Slovenia, Estonia şi Suedia.

Acum, Portugalia, care a preluat preşedinţia Consiliului UE, a reușit, după îndelungi negocieri, să asigure o majoritate în Consiliu. Și mai mult ca sigur, directiva va fi adoptată repede în Parlamentul European, care în decursul anilor a cerut de mai multe ori transparență în ce privește impozitarea multinaționalelor.

Directiva nu va schimba modalitatea de impozitare, dar ne va putea da o imagine a pierderilor de venituri suferite de multe dintre statele membre în care acționează companiile multinaționale. Iar aceasta va putea deschide calea unei impozitări mai echitabile.

Poate că mulți vor fi contrariați de lentoarea cu care se pun în aplicare astfel de reglementări, dar nu trebuie să scăpăm din vedere faptul că interesele între statele membre sunt diferite.

Unele câștigă de pe urma facilităților oferite. Altele, fără a pierde neapărat, câștigă  doar din activitatea curentă a acestor companii, care oferă locuri de muncă bine plătite și numeroase comenzi pentru alte companii locale. Nu și din impozitele pe profit.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană, cea mai mare piață integrată a lumii, rămâne un magnet pentru marile companii. Și tocmai mărimea propriei piețe oferă Uniunii niște pârghii de negociere pe care niciun stat membru, luat separat, nu le-ar putea avea.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 5 martie 2021