Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deputatul PNL Alexandru Muraru a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

alexandru-muraru-arhiva-personala-e1603807126196.jpeg

Image source: 
Alexandru Muraru/ arhivă personală

Alexandru Muraru le solicită lui Dan Barna și Dacian Cioloș, co-președinți ai alianței USR-PLUS, „să se disocieze de acest discurs și de afirmațiile deputatului Ungureanu, care alimentează tendințele xenofobe și de ura inter-etnică”.

„Declarația xenofobă a domnului deputat Emanuel Ungureanu denotă o crasă lipsă de cultură politică și educație. Acea trimitere în limba germană (”Rușinos!Schamlos”) la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, într-un atac pretins politic, este de natură să intimideze și să stigmatizeze social pe criterii etnice. Într-o țară în care discursul etnicist și discriminatoriu, bazat pe ideologii șovine și xenofobe, a lăsat traume atât de adânci în societatea românească, o astfel de declarație trebuie repudiată cu fermitate”, susține deputatul PNL într-un comunicat de presă. 

„Totodată, am sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că acest comportament public intră sub incidența art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, în sensul că «vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia». Astfel de atacuri meschine sunt de natură să afecteze pacea socială și să încurajeze comportamente discriminatorii în societatea românească și încălcarea dreptului la demnitate, în special al minorităților”, afirmă Alexandru Muraru.

 

Deputatul USR PLUS, Emanuel Ungureanu, l-a criticat joi pe președintele Klaus Iohannis, pe care îl acuză că este responsabil direct de închiderea dosarului 10 August pentru că a numit-o pe Giorgiana Hosu la șefia DIICOT. ”Rușinos!Schamlos(în limba germană) Președintele Iohannis care a numit-o pe Elena Giorgiana Hosu în fruntea DIICOT este responsabil direct din punct de vedere moral și politic de „trântirea” dosarului 10 august. Pervers, în stil pesedist, domnul Iohannis îl roagă pe actualul ministru al Justiției să lămurească povestea clasării dosarului 10 august. Domnul Iohannis mai bine mergea la ski zilele acestea… Îl invit pe domnul Iohannis pe care l-am votat să citească această mărturie a unui cetățean mutilat în 10 august 2018”, a scris Ungureanu pe Facebook.

Reacția deputatului USR PLUS vine după ce președintele Klaus Iohannis i-a solicitat ministrului Justiției Stelian Ion, într-o postare pe Facebook, să explice public de urgență cum s-a ajuns la închiderea dosarului 10 august.