Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandru Rafila la RFI: Imunitatea de grup poate fi atinsă în septembrie, cu două condiții

alexandru rafila

Noile masuri antiepidemice vor fi adaptate situatiei epidemiologice, insista ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.
Noile masuri antiepidemice vor fi adaptate situatiei epidemiologice, insista ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.
Sursa imaginii: 
(Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)

Revenirea la normalitate în luna septembrie este legată de obținerea unei acoperiri vaccinale de minim 70%, declară la RFI Alexandru Rafila, deputat PSD, reprezentantul României la OMS.

Alexandru Rafila crede că luna septembrie este un termen realist pentru ca populația României să dobândească imunitatea de grup, dar cu unele condiții: ”Da, este un termen realist, cu două condiții. Una este legată de capacitatea de a administra 100.000 de doze de vaccin pe zi, minim, ăsta trebuie să fie un minim și este posibil să facem acest lucru, având în vedere că în următoarele două luni, adică luna aceasta și luna viitoare, peste șase milioane de doze de vaccin vor sosi în România, așa că 100.000 ca și medie, incluzând și zilele de week-end. Al doilea element este legat de disponibilitatea populației să se vaccineze. Ăsta este elementul crucial, trebuie menținut interesul oamenilor, trebuie explicat și mai mult, fiecare dintre noi trebuie să știm că reîntoarcerea la normalitate în luna septembrie de exemplu este legată de obținerea unei acoperiri vaccinale de minim 70%”.

Medicul atrage atenția că măsurile ce însoțesc scenariul roșu nu sunt suficiente, dacă populația nu cooperează: ”Doar măsurile, fără o aderență a populației la respectarea protecției individuale nu au rezultate extraordinare. Sunt de acord cu măsurile în principiu, dar trebuie găsită calea aceasta a unui parteneriat între autorități și populație și aici cred că mai sunt lucruri de făcut”.

Alexandru Rafila spune ce alte măsuri sunt necesare, pentru ca numărul de cazuri de Covid-19 să scadă: ”Alte tipuri de măsuri înseamnă că ar trebui să găsim calea să putem identifica mai rapid persoanele infectate și asta se referă la testare, în mod evident. În foarte multe orașe mai mari, testarea lasă de dorit, adică sunt disproporții foarte mari între testările dintre diverse capitale de județ, ca să mă refer doar la aceste localități și atunci nu putem face comparații, decât dacă se testează în mod similar, adică persoanele care întrunesc definițiile de caz, eliberate de către Institutul Național de Sănătate Publică, pe de o parte, dar chiar și contacții apropiați ai unor persoane infectate sunt supravegheați și testați cu regularitate, încât orice caz nou să poată fi într-adevăr înregistrat”.

 
Alexandru Rafila, despre imunitatea de grup și măsurile ce însoțesc scenariul roșu din București