Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât plătește Coreea de Sud pentru pentru prezența trupelor americane pe teritoriul său?

coreea_de_sud_sua.png

Exercițiu militar comun la Pocheon, Coreea de Sud, 2017
Sursa imaginii: 
AFP

Coreea de Sud și Statele Unite au ajuns la o nouă înțelegere privind contribuția părții sud-coreene la costurile pe care le presupune prezența trupelor americane în Peninsulă, au anunțat luni autoritățile de la Seul, în ziua în care cele două țări încep o serie de exerciții militare comune, transmite AFP.

În Coreea de Sud sunt dislocați 28 5000 de militari americani cu misiunea de a apăra țara de pericolul reprezentat de regimul din Coreea de Nord, după războiul care a început în  1950 cu invazia trupelor nord-coreene.

Problema contribuției sud-coreene a devenit o problemă spinoasă în timpul administrației Trump care a cerut inițial Coreei de Sud să plătească 5 miliarde de dolari anual.

Potrivit înțelegerilor anterioare, care au expirat în 2019, Seulul plătea către Washington 920 de milioane de dolari anual.

Ministerul de externe sud-coreean a precizat luni că s-a ajuns la o înțelegere ”de principiu”, fără să precizeze suma aferentă.

Noul președinte american Joe Biden a subliniat în repetate rânduri necesitatea revigorării alianțelor internaționale ale SUA, pentru a răspunde provocărilor lansate de Rusia, China, Iran și Coreea de Nord.

 

Mai multe detalii aici