Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministerul Sănătății, verificat de Corpul de Control, după publicarea testelor covid per județ

vlad_voiculescu_gov_ro.jpg

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Corpul de control al premierului se va autosesiza pe respectarea legislaţiei referitor la datele privind testele efectuate, spune premierul Florin Cîțu. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu cataloghează drept "complet anapoda" ideea că numărul de teste ar fi un secret de stat. 

Premierul Florin Cîţu a declarat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ, transmite Agerpres.

"Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea", a declarat Florin Cîţu, luni, la Parlament, întrebat despre un comunicat al Ministerului Sănătăţii referitor la "remedierea" unor chestiuni legate de publicarea datelor privind efectuarea de teste COVID la nivelul fiecărui judeţ.

Întrebat, la ce avize se referă, premierul a explicat: "Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii".

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că nu este nevoie de avizele serviciilor de informaţii pentru publicarea numărului de teste COVID-19 efectuate pe fiecare judeţ.

"Numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte, cred că este un lucru pe care îl aşteptam cu toţii. (...) Nu a trimis premierul corpul de control. Există o solicitare a unor autorităţi, probabil, sau unor instituţii care trebuie verificate. Ce vreau să vă spun este că datele trebuie să fie publice. Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda şi asta nu cred că este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastră. (...) Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei. S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia", a declarat Voiculescu, luni, la Parlament.

El a subliniat că toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente şi publice.

"Dacă există un motiv ca anumite date să nu fie făcute publice, atunci acea autoritate care consideră acest lucru poate să se exprime public. Nu există date secrete. Tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit, ar trebui să fie date publice, transparente", a spus ministrul Sănătăţii.

Voiculescu a făcut referiri şi la precizarea Ministerului Sănătăţii după publicarea numărului de teste COVID-19 pe fiecare judeţ.

"Precizarea spune foarte clar că lucrurile sunt în regulă. Orice asumpţie că lucrurile nu ar fi în regulă este nelalocul ei. Nu există niciun motiv pentru care numărul de teste dintr-un judeţ să fie un lucru secret sau numărul de vaccinări", a explicat Voiculescu.

El a arătat că a vorbit cu premierul Florin Cîţu şi a precizat că nu este nevoie de avizele serviciilor de informaţii pentru publicarea numărului de teste pentru fiecare judeţ.

Ministerul Sănătății a publicat săptămâna trecută toate datele legate de testarea COVID și incidența în fiecare localitate din țară. Astfel au ieșit la iveală diferențele uriașe între județe în privința testării: unele cu doar câteva zeci de teste, precum Teleorman sau Brăila, iar altele, Cluj și Timiș, cu mii de teste. 
În cazul județului Vrancea au fost însă niște erori. Datele publicate de minister arătau că județul a făcut sub 30 de teste în trei zile, iar Direcția de sănătate publică a precizat că numărul testelor a depășit 1.000. Ministerul a revenit ulterior și a reclamat probleme tehnice. "Datele cu privire la teste nu au fost extrase integral din aplicaţia Corona Forms. Acest proces de transparentizare a datelor pe pagina data.gov.ro este automat şi, deoarece a fost lansat ieri (joi, 4 martie - n.r.), există încă provocări tehnice care sunt în curs de soluţionare. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) lucrează în acest moment la modificarea modalităţii de exportare a datelor, care vor fi actualizate în cursul zilei de astăzi (vineri, 5 martie - n.r.) ".