Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Disputa pe publicarea testării defalcate e păguboasă și ridicolă. Premierul ar trebui să-i pună capăt

cazuri_covid_la_mia_de_locuitori.png

Premierul anunță că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia când a publicat date referitoare la pandemie defalcat, pe judeţe.
Premierul anunță că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia când a publicat date referitoare la pandemie defalcat, pe judeţe.

Premierul anunță că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia când a publicat date referitoare la pandemie defalcat, pe judeţe. Ministerul Sănătăţii a publicat, joi seară, în premieră, date referitoare la pandemie defalcat pe judeţe. De exemplu, s-a prezentat numărul de teste realizate în fiecare judeţ, rata de pozitivare, numărul persoanelor spitalizate, cel al vindecaţilor şi cel al celor care s-au reinfectat.

 

Potrivit datelor transmise, în primele trei zile din luna martie, în judeţul Vrancea s-a făcut cel mai mic număr de teste, respectiv 20 în total, în timp ce în judeţul Timiş s-au efectuat 4.962 de teste.

 Suspiciunea este că Ministerul Sănătății a făcut publice unele informații în lipsa unor avize obligatorii.

Ministrul Vlad Voiculescu a răspuns că nu există date publice secrete și că nu are niciun conflict cu șeful guvernului. Și a completat - premierul a fost interpelat pentru publicarea datelor privind pandemia de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpului de Control să verifice. Nu cunosc sursa sesizării, dar, în spiritul transparenței, aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce.

Exista o presiune din partea unor autorități locale ca aceste date să nu fie făcute publice, crede jurnalistul Florin Negruțiu care mai spune că premierul ar trebui să aibă înțelepciunea politică să închidî această discuție chiar dacă ministrul Voiculescu este considerat drept inamicul public numărul unu chiar în interiorul Coaliției.

“Eu înțeleg care este marea problemă și marea nemulțumire a unora. Pentru că dacă vezi situația centralizată, vezi discrepanțe uriașe între județe, vezi județe care testează masiv și  județe care-și fură singure căciula. D-asta cred că este o eroare din partea premierului să persiste în acest control, să continui cu această poveste mi se pare ridicol și foarte păgubos politic. Da, cred că este o picătură care umple paharul pentru că Vlad Voiculescu este inamicul public numărul unu în coaliție încă de la începutul ministeriatului său, de fapt înainte să devină ministru a fost calul de bătaie al politicienilor din coaliție, mulți îi poartă sâmbetele pe acolo, în tabăra liberală sunt mulți care nu-l au la suflet pe Vlad Voiculescu și l-ar dori schimbat.  Eu cred că Florin Cîțu se va gândi în următoarele zile să stingă un focar de conflict din care nu poate să iasă câștigător “