Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Senatul a adoptat înghețarea punctului de pensie, eliminarea sporului de Covid din prefecturi și scoaterea gratuității pe tren pentru studenți

Parlamentarii au votat luni în plenul Senatului Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care vizează reducerea unor cheltuieli structurale.

Au fost eliminate astfel sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul din prefecturi implicat în activităţile legate de pandemia de Covid-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului, și gratuitatea totală pentru studenți la transportul pe calea ferată.

În plus, este înghețat punctul de pensie.

Pentru ordonanţa în forma Guvernului au votat 72 de senatori, iar 61 au fost "împotrivă", anunță Agerpres.

Conform ordonanţei, nu se acordă vouchere de vacanţă pentru anul în curs pentru că valabilitatea celor emise în 2019 şi 2020 a fost prelungită, iar valoarea punctului de pensie se menţine la 1.442 lei, majorarea pensiilor urmând să aibă loc de la 1 ianuarie 2022.

Altă măsură inclusă în ordonanţă se referă la acordarea unei reduceri de 50% pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi, faţă de gratuitatea pentru călătorii nelimitate de care beneficiau studenții.

"Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport", se arată în OUG 8/2021.

Ordonanța va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, care va fi for decizional.