Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schimb de replici în Parlament. Silviu Vexler (Minorități): Un senator îl invocă cu patos pe un om care este criminal de război / Sorin Lavric (AUR): Nu mă dezic

silviu vexler.jpg

Image source: 
facebook

Deputatul Silviu Vexler a declarat luni că este o „umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului” existenţa a două proiecte de lege prin care se doreşte reintroducerea indemnizaţiilor oferite de statul român „pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste”.

Declarația deputatului din partea minorităților naționale a fost făcută în plenul Senatului:

Nu aş fi intervenit dacă nu ar exista şi două proiecte de lege, în prezent aflate la Senat, care să dorească să reintroducă indemnizaţiile oferite de statul român pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste. Este o umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului, la adresa puţinilor supravieţuitori ai Holocaustului, care mai trăiesc în ziua de astăzi să vadă toate aceste lucruri”, a afirmat Vexler.

După părerea lui, „faptul că în plenul Senatului României se încearcă rescrierea istoriei, faptul că un senator al Parlamentului României îl invocă cu patos pe un om care este criminal de război, condamnat de două ori pentru tot ceea ce a făcut, este o ruşine nu numai la adresa Parlamentului României, ci şi o ruşine la adresa României în sine”.

Este pentru prima dată când vorbesc de la acest microfon, deşi de-a lungul anilor am venit de foarte multe ori în Senat. Am apreciat întotdeauna colaborarea impecabilă avută cu toate grupurile parlamentare pentru toate iniţiativele pe care le-am introdus în Parlament, indiferent dacă a fost vorba de sprijinirea supravieţuitorilor Holocaustului, indiferent dacă a fost vorba despre instituirea Muzeului Evreilor şi al Holocaustului din România. Le mulţumesc din nou acelor colegi, şi celor care sunt membri, şi celor care nu, dar vreau să vă reamintesc că răspunderea faţă de istorie şi faţă de aceşti oameni nu aparţine doar comunităţilor evreieşti, nu aparţine doar Guvernului. Parlamentul este reprezentantul poporului român şi fiecare dintre dumneavoastră este responsabil de protejarea memoriei acestor oameni, de protejarea lecţiilor care trebuie învăţate din ceea ce s-a întâmplat atunci. Nu lăsaţi astfel de derapaje să devină reprezentante pentru Parlamentul României”, a spus deputatul.

Acesta a prezentat câteva din stenogramele şedinţelor consiliului de miniştri şi consiliului de cabinet din perioada guvernării Ion Antonescu, „care se suprapune peste perioada Holocaustului din România”.

Sunt stenograme din documente publice ale statului român, pe care le poate consulta oricine la Arhivele Statului sau la Arhivele Naţionale Militare, după caz. Rezultatul acestor şedinţe, rezultatul acestor discuţii s-au materializat în peste 300.000 de evrei, din România şi nu numai, care au fost executaţi la ordinul lui Ion Antonescu şi al celor din jurul său. Sunt doar câteva exemple din actele inimaginabile de violenţă inumană şi inutilă pe care le-au stârnit atât guvernul Antonescu, cât şi mişcarea legionară. Nu aş fi vrut să menţionez aceste lucruri astăzi, dacă nu aş fi văzut că aceste tentative de reabilitare a mişcării legionare, de reabilitare a lui Ion Antonescu şi a celor care i-au permis tot ce a făcut, Mircea Vulcănescu fiind unul dintre ei, Valeriu Gafencu fiind altul şi lista continuă, nu ar fi devenit din ce în ce mai publice”, a precizat Vexler.

Drept răspuns, senatorul AUR Sorin Lavric a declarat că nu va înceta să vorbească cu „veneraţie” despre „martiri, despre eroi şi despre acei deţinuţi politici a căror singură vină este că s-au opus comunismului”.

Îmi vine să-l întreb pe domnul Vexler. Nu mă dezic o iotă de cuvintele pe care le-am spus despre Vulcănescu sau despre Gafencu şi voi continua să-i omagiez mai departe. Nu uitaţi că elogiul meu l-am făcut în cursul unei declaraţii politice, iar dumneavoastră, în calitate de deputat, ştiţi că senatorul nu trebuie să dea socoteală pentru declaraţiile lui politice. Nimeni nu-l poate trage la răspundere şi atunci de ce dumneavoastră, deputat, veniţi în Senatul României şi mă trageţi pe mine de urechi? Trebuie să modificaţi Constituţia, dacă vreţi ca senatorul să fie tras la răspundere pentru declaraţiile lui politice. Altminteri, vă încredinţez că admonestarea dumneavoastră nu doar că nu are darul de a mă intimida, dimpotrivă, îmi dovedeşte că sunt pe drumul cel bun”, a declarat senatorul AUR Sorin Lavric.