Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Bombă” în politica braziliană: fostul președinte Lula da Silva a fost iertat de toate condamnările și poate candida pentru un nou mandat

lula.jpg

Lula da Silva eliberat din închisoarea de la Curtiba, 8 noiembrie 2019
Lula da Silva eliberat din închisoarea de la Curtiba, 8 noiembrie 2019
Sursa imaginii: 
REUTERS/Rodolfo Buhrer

Un judecător al Curţii supreme din Brazilia a dispus anularea tuturor condamnărilor fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva pentru corupţie, ceea ce îl face eligibil pentru a candida contra lui Jair Bolsonaro în alegerile prezidenţiale din 2022, anunță AFP şi Reuters.

Magistratul a dat acest verdict ce are efectul unei bombe în Brazilia, argumentând că tribunalul din Curitiba care l-a condamnat pe Luiz Inacio Lula da Silva în patru procese "nu era competent" pentru a judeca aceste dosare.

Așadar, cazurile ar urma să fie rejudecate de tribunale federale în capitala Brasilia.

Decizia, care urmează a fi confirmatăde Curtea supremă, restabileşte drepturile politice ale lui Luiz Inacio Lula da Silva, ceea ce îl poate transforma într-un contracandidat al preşedintelui Jair Bolsonaro în 2022, când acesta intenţionează să candideze din nou.

Lula da Silva a guvernat statul sud-american cu cea mai mare populaţie şi cea mai mare economie între 2003 şi 2011. El a fost încarcerat şi condamnat pentru corupţie în 2018, ceea ce l-a pus în imposibilitatea de a candida în acel an.

A fost eliberat din închisoare la sfârşitul lui 2019, dar nu a putut candida în alegeri din cauza cazierului.

Lula este un fost lider sindical foarte carismatic și o figură ce creează divizare în Brazilia, dar este încă foarte popular în rândul populaţiei cu venituri reduse, care îl creditează cu scoaterea din sărăcie a milioane de cetățeni.