Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania, ținta principală a eforturilor rusești de dezinformare. Republica Federală, vizată cât Franța, Italia și Spania la un loc

Germania este principala țintă europeană a eforturilor rusești de dezinformare. Niciun al stat membru al Uniunii Europene nu e atacat mai violent. În ultimii ani, Republica Federală a fost vizată cât Franța, Italia și Spania la un loc, indică un raport publicat, la Bruxelles, de serviciul diplomatic al UE.

Germania se află în centrul eforturilor de dezinformare ruseşti mult mai mult decât orice altă ţară din Uniunea Europeană, indică raportul citat de dpa și Agerpres. Documentul menţionează "campanii sistematice" atât la nivel politic, cât şi prin intermediul mass-media apropiate de Kremlin. 

”Kremlinul creează o imagine intelectuală a Germaniei în care există câteva voci sensibile într-un refren de rusofobie iraţională”, se arată în raport. ”Mai multe campanii ale presei ruse sunt citate drept dovezi. Una dintre acestea este povestea unei familii ruseşti din Berlin ai cărei trei copii au fost luaţi în custodie de către autorităţi deoarece starea lor de bine era pusă în pericol. Mass-media ruse rulează această poveste de la începutul lunii trecute”.

Aceeaşi sursă informează că mass-media şi politicienii ruşi au folosit povestea pentru a acuza autorităţile germane de suprimarea sistematică a ruşilor din Germania. Un site web rusesc a descris incidentul ca "un răspuns la (opozantul rus al Kremlinului Alexei) Navalnîi".


Sursa imaginii: 
euvsdisinfo.eu

De la sfârşitul anului 2015, peste 700 de cazuri referitoare la Germania au fost colectate în baza de date "EU vs. Disinfo" a Uniunii. Franţa a fost vizată de peste 300 de ori, Italia de aproximativ 170 de ori şi Spania de peste 40 de ori.