Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Wiener: Demersul lui Voiculescu e firesc. Există reflexe ale unui stat defensiv și opac

Covid Adrian Wiener test negativ China.jpg

Adrian Wiener: În China nu există imunitate colectivă în fața Covid-19
Adrian Wiener: În China nu există imunitate colectivă în fața Covid-19
Sursa imaginii: 
Facebook/Adrian Wiener

Publicarea de către Ministerul Sănătății a listei defalcate cu numărul de teste Covid-19 din fiecare județ este un lucru firesc, declară la RFI vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților Adrian Wiener (USR PLUS). Reacția vine după ce premierul a cerut Corpului de Control să verifice dacă demersul ministrului Vlad Voiculescu a fost legal sau nu.

Adrian Wiener nu vede nimic în neregulă în publicarea de către Ministerul Sănătății a listei defalcate cu numărul de teste Covid-19 din fiecare județ: ”Absolut nu. Este un demers firesc asumat de întreaga coaliție, acela de a transparentiza modul în care este gestionată pandemia, datele pe care se bazează deciziile și nu mi se pare nimic nefiresc în acest proces. Sigur că există niște reflexe ale unui stat defensiv, care are tot felul de chichițe administrative, ca să creeze oaze de opacitate. Probabil că sunt niște legi, niște avize, deținătorii bazelor de date ar trebui să-și dea formal acordul, e posibil să fie această situație, dar nu cred că este un impediment asupra principiului în sine, acela de a transparentiza datele referitoare la evoluția pandemiei, datele segmentate, acest lucru este cerut de mult timp de societatea civilă, de profesioniștii din domeniu”.

Întrebat dacă personal crede că se pregătește debarcarea lui Vlad Voiculescu din Guvern, deputatul USR PLUS a răspuns: ”Nu cred, nu. Este un minister vulnerabil, este o situație excepțională în care sigur, toți ochii sunt ațintiți și există sensibilități legate de funcționarea sistemului de sănătate și bineînțeles că este o poziție foarte erodantă, și-a asumat o responsabilitate uriașă și este foarte facil de altfel de a arăta cu degetul înspre Ministerul Sănătății, mai ales din perspectiva unor beneficii politice, dar eu sper să existe maturitate politică și sunt convins că există în interiorul coaliției, astfel încât să nu exploatăm orice fel de sincope inerente care există într-un sistem care de 30 de ani nu este reformat și funcționează la limita de avarie”.

 
Adrian Wiener, întrebat dacă e ceva în neregulă în publicarea listei defalcate cu testele Covid-19 pe județe