Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia și războiul informațional: Cum contracarăm propaganda Moscovei?

vladimir-putin.jpg

Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
AFP

Un raport al Uniunii Europene avertizează cu privire la războiul informațional pe care Rusia îl duce împotriva statelor din blocul comunitar. Analiza serviciului diplomatic al UE arată că propaganda rusească afectează multe state, pe primul loc în acest top fiind Germania, vizată în ultimii șase ani de 700 de dezinformări. Franța a fost ținta a 300 de astfel de "campanii sistematice" de dezinformare orchestrate de Rusia, iar Italia a fost vizată de 170 de acțiuni din zona războiului informațional.

"Niciun alt stat membru al UE nu este atacat mai violent decât Germania", indică raportul publicat marţi de serviciul diplomatic al UE la Bruxelles, notează Agerpres.

De la sfârşitul anului 2015, peste 700 de cazuri referitoare la Germania au fost colectate în baza de date "UE vs. Disinfo" a Uniunii. Franţa a fost vizată de peste 300 de ori, Italia de aproximativ 170 de ori şi Spania de peste 40 de ori.

„Acest studiu arată încă o dată cât de puternică este Rusia în acest sector”, afirmă la RFI Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate și actual director general al Institutului Diplomatic Român.

El mai spune că Germania și Franța sunt vizate în mod special de campaniile rusești de dezinformare pentru că aceste state reprezintă „motorul” UE.

Iulian Fota vorbește și despre soluțiile pe care UE le are la îndemână pentru a contracara această avalanșă de informații false care vine dinspre Federația Rusă.

„Unde greșim noi, și România, și Occidentul, este că nu rememorăm periodic, nu ne spunem periodic punctul de vedere vizavi de propria noastră evoluție și lucrurile bune pe care le-am făcut și pe care Rusia le prezintă într-o lumină proastă. Ar trebui să ne creăm propriile narative și să fim mândri și încântați de superioritatea acestor narative. Totuși, să fim serioși, din România nu a plecat nimeni la muncă în Rusia; românii au plecat la muncă cu milioanele în Occident. Deci, superioritatea civilizației Occidentului față de cea din Rusia e mai mult decât evident, iar acest lucru ar trebui evidențiat”, spune directorul general al Institutului Diplomatic Român.

Ascultă:

 
Directorul general al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, despre propaganda rusească