Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce nu putea fi evitată carantina din Timișoara? Explicația primarului Dominic Fritz la RFI

de_ce_carantina_timisoara_dominic_fritz.jpg

Dominic Fritz îndeamnă la respectarea măsurilor ce însoțesc carantina din Timișoara (Sursa foto: Facebook/Dominic Fritz)
Dominic Fritz îndeamnă la respectarea măsurilor ce însoțesc carantina din Timișoara (Sursa foto: Facebook/Dominic Fritz)

Primarul Dominic Fritz explică la RFI de ce era necesară carantina din Timișoara: autoritățile locale nu pot lua măsuri restrictive în plus față de legislația națională, decât dacă decid carantinarea.

Dominic Fritz spune cum a arătat prima zi de carantină în Timișoara: ”Poliția ieri mi-a spus că a fost o zi în care mai mult s-a concentrat pe conștientizarea oamenilor. A fost bineînțeles o perioadă în care multă lume a trebuit să-și reorganizeze viața, să vadă cum fac, mai ales părinții, care din păcate, momentan, nu pot să-și trimită copiii la grădiniță sau la școală. Deci a fost, cred, o zi tensionată și cu siguranță va dura câteva zile până când fiecare și-a făcut o nouă rutină, dar este ceva prin ce trebuie să trecem și cu cât mai bine o să respectăm cu toții aceste măsuri, cu atât mai repede vom și scăpa”.

Primarul declară despre carantina din Timișoara că municipalitatea nu avea la îndemână alte măsuri restrictive, în afară de cele impuse de legislația națională, care nu erau însă suficiente: ”Din păcate, legislația este făcută în așa fel încât noi nu putem să luăm nici o măsură restrictivă în plus față de legislația națională, în afară de cadrul carantinării. De exemplu, noi am discutat să restricționăm circulația pe timp de noapte, nu de la 11 seara, ci poate de la ora zece sau nouă, dar iată că nu putem să luăm această decizie, nu putem să avem legi locale mai stricte decât cele naționale, decât în momentul în care se instituie carantina, atunci se pot suplimenta măsurile de restricție. Eu cred că asta este o problemă, tocmai pentru că există doar această decizie: ori rămânem cu restricțiile în vigoare la nivel național ori trebuie să carantinăm și nu există ceva mai gradual între, unde putem să reacționăm flexibil la situația locală”.

 
Dominic Fritz, despre carantina din Timișoara