Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conferința pentru viitorul Europei și câteva semne de scepticism la români

parlamentul_european.jpg

Image source: 
Facebook / President of the European Parliament

Instituțiile europene vor da astăzi startul Conferinței privind viitorul Europei. Momentul va marca începutul unei consultări publice de o amploare fără precedent, care le va permite cetățenilor să participe la redefinirea politicilor și instituțiilor UE. Dar ce cred europenii despre acest proces? Și prin ce se disting românii?

Prin declarația pe care o vor semna astăzi, Comisia, Parlamentul și Consiliul se angajează să asculte vocea cetățenilor, care vor fi chemați să-și spună părerea despre felul în care va trebui să arate Uniunea Europeană.

Dezbaterea se va desfășura prin intermediul unei mulțimi de evenimente publice și al unei platforme digitale multilingve.

Va fi o desfășurare logistică și politică fără precedent, înainte ca statele membre și instituțiile europene să decidă asupra viitoarei arhitecturi, politice și sociale a Uniunii.

Așadar, fie că reprezentați o organizație neguvernamentală sau politică, o companie, o asociație profesională, o comunitate locală sau pur și simplu sunteți o persoană interesată de viitorul Europei, aveți ocazia să vă spuneți părerea.

Înainte de lansarea oficială a Conferinței, Comisia și Parlamentul au comandat un sondaj de tip Eurobarometru. Cercetarea a fost realizată între 22 octombrie și 20 noiembrie 2020 în cele 27 de state membre ale UE.

Câteva concluzii merită remarcate acum, la început de drum. Mai întâi de toate, inițiativa pare să se bucure de un sprijin masiv în rândul cetățenilor europeni.

De exemplu, trei sferturi dintre europeni consideră că această conferință va avea un impact pozitiv asupra democrației în UE.

Nu mai puțin de șase din zece europeni sunt de acord că toate cele întâmplate în criza coronavirusului i-au făcut să reflecteze mai mult asupra viitorului Uniunii Europene.

Și nu mai puțin de 92% dintre europeni cred că vocile lor ar trebui să fie luate mai mult în considerare.

Dar aici trebuie să remarcăm și două cifre din dreptul României, scoase în evidență și de publicația Caleaeuropeană.ro.

Ei bine, ne aflăm la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană atunci când suntem întrebați dacă opiniile cetățenilor ar trebui luate în considerare mai mult pentru deciziile legate de viitorul Europei. Doar 44% dintre români sunt total de acord, față de 55% media europeană.

Și ne aflăm pe penultima poziție, după Letonia, în ce privește răspunsul la întrebarea dacă această conferință ar reprezenta progrese semnificative pentru democrație.  Doar 45% dintre români sunt total sau parțial de acord, față de o medie europeană de 51%.

Cu alte cuvinte, nu prea credem că acest proces va schimba prea multe în bine și, în orice caz, dacă este să se schimbe ceva, nu e neapărat ca opiniile noastre să fie luate în considerare.

Cum să ne explicăm?

Personal, bazându-mă doar pe observații empirice, aș înclina să invoc lipsa de informare. Adevărul este că prea puține dezbateri pe teme europene au loc în România. Ne mulțumim prea adesea cu această poziție călduță de beneficiar net. Încă mai vedem Uniunea Europeană doar ca pe o vacă de muls.

Și adesea, nu conștientizăm că putem și noi schimba lucrurile, că suntem parte în această construcție.

Și se vede foarte bine acest lucru din participarea în general modestă a românilor la consultările publice organizate de Comisia Europeană, pe diferite teme.

Sau din prezența, aș zice și mai modestă, a părților interesate în capitala europeană, la Bruxelles – de la asociații patronale la regiuni de dezvoltare sau alte tipuri de lobby-uri, un termen de care nu trebuie să ne ferim.

Și cum de la lipsa de informare la dezinformare este cel mai adesea un pas insesizabil, atunci poate vom înțelege mai bine de ce ne aflăm unde ne aflăm.

Să sperăm însă că participarea românească la Conferința pentru viitorul Europei va îmbunătăți percepțiile.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 10 martie 2021