Planul de Redresare blocat în Parlament. Cristian Ghinea : PNRR ”nu este Moș Crăciun”

ghinea.jpg

Sursa imaginii: 
RFI Romania

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că PSD va trebui să explice Uniunii Europene de ce nu vrea ratificarea acordului privind majorarea contribuției la bugetul comunitar. „Astfel de șantaj nu funcționează cu mine. Social-democrații trebuie să le explice colegilor lor din Italia, din Spania, din Franța, care așteaptă foarte mult acest program, așteaptă mâine, de ce nu vor să ratifice acest proiect. (...) Dacă România nu ratifică, Uniunea Europeană nu se poate imprumuta și atunci PSD trebuie să explice UE de ce nu vrea să ratifice acest acord”, a spus premierul. Conform acestuia, în nicio țară, PNRR nu a fost votat în Parlament, ci a fost un atribut al Guvernului. „Suntem deschiși, ministrul Ghinea a venit în Parlament și a explicat în comise, a prezentat PNRR, noi vor prezenta public românilor, nu există tratament special pentru social-democrați”, a mai spus Florin Câțu după ce social-democrații au precizat că nu vor participa la ședința Legislativului în care urma miercuri să se ratifice Acordul UE, dacă Executivul nu va accepta o dezbatere în Parlament a PNRR. Marți, la o dezbatere aprtinsă pe tema Planului Național de Reziliență și Redresare în cadrul Comisiei de Afaceri Europene, ministrul Fondurilor Europene a prezentat stadiul în care se află guvernul și a răspuns unui tir de întrebări din partea parlamentarilor, în special din partea opoziției. Cristian Ghinea a lansat mai multe mesaje importante al căror numitor comun ar fi : nu ne mai permitem să ratăm și această șansă.

În primul rând, ministrul Cristian Ghinea a ținut să prezinte un calendar clar și să înlăture temerile că România ar fi în urma altor state europene și ar fi fost déjà depunctată pentru proiectele prezentate. Ministrul a explicat că în prezent, tocmai pentru a se evita ca planul final să fie retrimis guvernului și pentru a se merge în direcția corectă, se poartă negocieri informale cu Bruxellesul pe propunerile de până acum.

Negocierile oficiale vor începe în mai, urmând ca la vară Consiliul European să aprobe planurile fiecărui stat membru. Așadar, deocamdată se poartă discuții neoficiale cu Bruxellesul și au loc negocieri interguvernamentale privind procentele care vor merge către fiecare minister. Deocamdată s-a ajuns la un procent de 11 la sută pentru educație, 9 la sută pentru sănătate și 28 la sută pentru transport, fie el rutier sau feroviar. 

Ministrul Cristian Ghinea a recunoscut că ambițiile fiecărui minister sunt mari dar a avertizat că PNRR nu este un sac fără fund și, la final, de trecut vor trece doar o parte din proiecte. De asemenea, ministrul fondurilor europene a insistat că – de această dată – Bruxellesul vrea la schimb reforme profunde din partea României.

”Știu că s-au creat foarte multe așteptări și foarte multe emoții și nu vă ascund faptul că PNRR a ajuns să fie tratat ca un fel de Moș Crăciun, toată lumea trimite scrisori către PNRR…Nu am încurajat această tendință. De câte ori am vorbit am pus accentual pe reforme, pe realismul investițiilor, pentru că e o foarte mare diferență între dorințe și costuri realiste și proiecte concrete…PNRR este un instrument de finanțare a reformelor”, a declarat Cristian Ghinea.

Ministrul fondurilor europene a precizat că întregul plan se construiește tocmai pe ideea de reformă, fie că vorbim de reforma sistemului de pensii, o recomandare fermă a Comisiei Europene, de reforma sistemului de educație, de reformarea, digitalizarea și debirocratizarea administrației publice locale și centrale.

De altfel, cum era previzibil, Cristian Ghinea a punctat succinct principalele direcții pe care se va merge : spre exemplu, digitalizarea va fi o componentă esențială în administrație și educație, solidaritatea social va fi parte a proiectelor din educație și sănătate, protecția mediului va trebui să fie și ea un fel de pat al lui Procust pentru multe proiecte care trebuie adaptate astfel încât să aibă o componentă ecologică, inclusiv construcția de autostrăzi.

Aici a fost un alt punct sensibil. Ministrul a explicat că PNRR NU poate acoperi tot ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani și a explicat că va avea nevoie de sprijinul opoziției când va negocia cu Bruxellesul banii de autostrăzi care, altfel, nu se prea califică în ochii Bruxellesului la finanțare.

”Eu sper ca această dezbatere politică încinsă să nu ne slăbească poziția noastră ca țară pe chestiuni unde suntem cu toții de accord. Guvernul anterior a făcut o propunere de 4,5 miliarde pentru Rutier și acest guvern susține propunerea. Haideți să semnăm toți liderii politici o scrisoare către Comisia Europeană prin care să spunem că toate forțele politice sunt aliniate în spatele acestui proiect. Planul nu a fost gândit să acopere găuri istorice, faptul că noi nu am fost în stare ca țară să rezolvăm problema cu autostrăzile nu duce automat la aprobarea celor 4,5 miliarde”, a avertizat ministrul Fondurilor Europene.

De altfel, ministrul fondurilor europene a mai cerut sprijinul Parlamentului și pentru o serie de modificări legislative absolute necesare pentru ca o parte dintre proiecte să prindă viață : el a explica, spre exemplu, că în prezent împăduririle nu au loc pentru că mulți proprietari de terenuri se tem că, plantând copaci, vor pierde subvențiile agricole, aspect care ar putea fi lămurit în Parlament.

Jocul Opoziției

De partea sa, opoziția, prin vocea președintelui și vicepreședintelui PSD, Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, a cerut transparență și dreptul de a vota planul final. Ambii lideri au amintit de votul pe buget și anexa care ar da câștig de cauză doar regiunilor controlate politic de putere și au insistat că vor garanții că acest lucru nu se va repeta în cazul PNRR.

”Vă rog frumos să faceți un exercițiu de a vă pune în locul nostru. Cel puțin la buget, cu acea anexă 703 cu propuneri făcute pe genunchi și total ilegale…Este normal nouă să ne trezească suspiciuni și PNRR. Acest plan, indiferent cât de mult am țipa și ne-am certa la televiziuni, este planul de reziliență și redresare al României”, a declarat liderul social democraților. PSD a cerut astfel ca planul să fie supus la vot în legislativ.

În replică, ministrul a insistat că nu se poate supune la vot planul pentru simplul motiv că acest lucru ar însemna să se bată în cuie niște cifre când, în realitate, votul final îl vor da Consiliul și Comisia Europeană. Totuși, Cristian Ghinea a promis o distribuție echitabilă a fondurilor la nivel territorial, vorbind de anumite procente. De asemenea, ministrul a promis un grad destul de mare de libertate autorităților locale să își fixeze prioritățile.

Mai mult, Cristian Ghinea vorbește de dorința de a schimba paradigma și de a schimba lucrurile de la nivel local, la firul ierbii, și nu de la nivel central. Mai mult, el a vorbit de implicarea societății civile în proiecte, ca o garanție că acestea vor fi cu adevărat necesare și bine construite.

”Eu nu cred că guvernul central, că ministerele pot să modernizeze și să schimbe România singure, ba chiar aș putea spune că nu sunt cei mai pro-reformiști și mai bine informați actori din România și atunci am gândit mai multe domenii de intervenție care să plece de jos în sus : am gândit fonduri pentru UAT-uri (unități administrative teritoriale), am gândit fonduri pentru grupuri de acțiune locală și fonduri pentru organizațiile neguvernamentale”, a explicat ministrul.

El a avertizat însă că, la nivel local, fiecare ar trebui să își stabilească bine prioritățile. De asemenea, ministrul a lansat un apel ca toate proiectele pentru care se cer bani să se și realizeze, dând exemplul mai multor proiecte lansate cu aplomb politic și lăsate să moară.

Ca o concluzie, nimic nu este bătut în cuie și până la jumătatea lunii aprilie se vor finalize negocierile interministeriale urmând ca apoi Bucureștiul să intre direct în negocieri cu Bruxellesul care va puncta sau depuncta propunerile. Ministrul a promis că va continua să informeze Parlamentul asupra progreselor și să răspundă la orice interpelări pe tema PNRR.