Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Publicarea datelor despre vaccinări: Cîțu spune că nu s-a discutat despre demiterea ministrului Sănătății

florin_citu_7_gov_ro.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

Premierul spune că nu a discutat cu șeful statului despre o eventuală demitere a ministrului Sănătății și că evaluarea acestuia va fi făcută „pe baza rezultatelor. Florin Cîțu precizează că nu a fost consultat de Vlad Voiculescu în legătură cu publicarea datelor despre pandemie și campania de vaccinare. „Sunt premier și am aflat din presă că se publică date”, a spus acesta.

 

Premierul Florin Cîțu spune că a aflat de lista publicată de către Ministerul Sănătății cu datele despre vaccinări defalcate pe județe din presă: „Cei care au publicat-o au datoria să o explice”.

Întrebat, miercuri, care este, de fapt, adevărata problemă în publicarea acelor liste de la Ministerul Sănătății, Câțu a spus că, din punctul său de vedere, nu este nicio problemă și că susține transparența 100%.

Datele care sunt publicate nu le-a scos nimeni de nicăieri. Singura problemă este de interpretare, să nu fie interpretate greșit, am văzut mai multe interpretări în spațiul public, unele tendențioase și eu cred că cei care au publicat au datoria să le explice, dacă este adevărat ce se aude sau nu”, a afirmat premierul.

Întrebat dacă, atunci când s-a formulat strategia de vaccinare s-a luat în calcul că există și lucrători speciali ale căror date nu ar trebui să fie făcute publice, Cîțu a spus: „Bineînțeles, este o strategie pentru orice țară din lume. Nu sunt eu în măsură să analizez. Până la urmă strategia de vaccinare în România este un succes”.

La întrebarea dacă a fost consultat ca șef ierarhic superior de către ministrul Sănătății înainte să publice datele, premierul a răspuns că nu a fost consultat și a aflat din presă, dar „orice demers în direcția transparentizării care respectă legislația este susținut de mine”.

Cîțu a adăugat, răspunzând la o întrebare, că în discuția cu președintele Klaus Iohannis nu i s-a cerut demiterea ministrului Sănătății: „Nu, noi nu discutăm despre așa ceva”.
Întrebat despre afirmațiile lui Ștefan Voinea, consilier al ministrului Vlad Voiculescu, potrivit căruia de două zile Ministerul Sănătăţii nu mai are acces la platforma data.gov.ro pentru a publica informațiile despre pandemie, premierul a susținut că nu știe dacă ministerul mai are sau nu acces la această platformă: "Se pot întâmpla lucruri tehnice" a spus Florin Cîțu.

Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare, scriu jurnaliștii de la Recorder.ro, care au obținut, din surse oficiale, statisticile complete despre dozele de vaccin administrate în România până pe data de 5 martie. Astfel au descoperit că rude ale militarilor au fost băgate în față și sute de oameni din a treia etapă au fost vaccinați chiar și înaintea medicilor. 

Chestionat dacă în România există o campanie de vaccinare paralelă premierul i-a trimis pe ziariști să întrebe la Ministerul Sănătății, care a publicat informațiile. 

Vlad Voiculescu va fi chemat la audieri în Parlament, dacă Guvernul nu lămurește problema listelor cu testarea pe județe, declara mai devreme Nelu Tătaru.

Demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele Covid-19 pe județe este corect pe fond, dar trebuie să existe unele avize, a spus președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Nelu Tătaru.