Regimul de la Beijing va stabili care sunt candidații ”patrioți” la alegerile din Hong Kong

hong_kong.png

Protestatar reținut de forțele de ordine în timpul protestelor din 2019 din Hong Kong
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Parlamentul chinez a aprobat joi cu cvasiunanimitate o așa zisă reformă a sistemului electoral în Hong Kong, menită să acorde puterii drept de veto asupra candidaţilor opoziţiei pro-democraţie la alegerile legislative, relatează AFP citată de Agerpres.

Ignorând avertismentele venite din capitalele occidentale, cei circa 3.000 de deputaţi ai Adunării Naţionale Populare (ANP) au aprobat un "proiect de decizie cu privire la îmbunătăţirea sistemului electoral" în fosta colonie britanică.

Un ropot de aplauze a urmat votului în imensul Palat al Poporului, sediul parlamentului de la Beijing. Niciun deputat nu a votat împotriva textului şi doar unul s-a abţinut.

După anunţul făcut săptămâna trecută cu privire la această reformă electorală, Londra, Washingtonul şi Bruxellesul au avertizat regimul chinez cu privire la o nouă atingere adusă autonomiei Hong Kongului şi a ceea ce a mai rămas din libertăţile sale.

Proiectul de modificare privind desemnarea deputaţilor în Consiliul legislativ (Legco) - parlamentul din Hong Kong - intervine la aproape un an după impunerea de către Beijing a unei legi privind securitatea naţională, care a dus la o represiune fără precedent împotriva militanţilor opoziţiei în teritoriul autonom.

Regimul comunist impune această lege după manifestaţiile uriaşe din 2019 împotriva influenţei Beijingului în Hong Kong.