Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Slovacia: o poveste cu servicii secrete, un scandal politic și o crimă de acum trei ani

Agențiile de presă au transmis ieri știrea privind reținerea de către autoritățile anticorupție a șefului Serviciului de Informaţii Slovac (SIS), Vladimir Pčolinsky.

După cum transmite presa din Slovacia, motivul acestei reţineri, a fost presupusa mită primită de Pcolinksy de la un om de afaceri, Zoroslav K., interceptat şi monitorizat chiar de serviciul secret slovac, notează pubicația Dennik N.

Bineînțeles că aceasta reprezintă cu mult mai mult decât o simplă afacere polițienească. Episodul aduce în discuție gravele erori politice în atribuirea unor poziții de putere, după cum susțin comentatorii slovaci. Și mai ales când vine vorba de un partid al cărui lider este suspectat de legături cu lumea interlopă. 

Dar cine este Vladimír Pčolinský?

Instalat la conducerea serviciului în aprilie 2020, la o lună de la alegerile legislative, el a fost susținut politic de către partidul populist de dreapta ”Suntem Familia”.  Fratele său, Petr Pčolinnský , este președintelui clubului parlamentar al mișcării.

Iar cel reținut a fost mai întâi șef de cabinet al ministrului de interne, Daniel Lipšic. Rețineți acest nume!

Comentatorii din Slovacia au atras atenția în mai multe rânduri asupra riscului ca serviciile secrete să fie controlate de un partid.

Și va fi foarte interesant să urmărim schimbarea priorităților partidului în negocierea actualei crize a coaliției.

Iar întrebarea este cum va aborda ancheta Parchetul Special, condus acum de prietenul și fostul colaborator politic ... Daniel Lipšic, fostul ministru de interne?

La nivel politic – notează ediția slovacă a The Spectator, acesta este, evident, un scandal fără precedent, care poate avea consecințe internaționale, dar la nivelul urmăririi penale, orice suspiciune trebuie mai întâi dovedită.

Analistul politic Juraj Marusiak a declarat pentru AFP că evenimentul ar putea provoca o „ruptură” în coaliția de guvernământ, formată din patru partide. ”Când vine vorba de cultură politică, Slovacia se scufundă în nivelul Ucrainei sau Rusiei", a adăugat analistul.

Numele lui Vladimír Pčolinský a fost menționat în mai multe cazuri suspecte. De exemplu, el a făcut fotografia întâlnirii dintre afaceristul Marian Kočner, acuzat de uciderea jurnalistului Jan Kuciak (în 2018) și alte infracțiuni economice, Peter Tóth, fostul său prieten și martor în cazul crimei și Zuzana Tománková Miková, pe atunci șefa unui centru social care între timp și-a pierdut licența în urma mai multor scandaluri.

Pčolinský a spus că a fost doar o coincidență, relatează cotidianul Sme. Iar cel fotografiat, Peter Tóth a spus în repetate rânduri că Pčolinský a scos informații din dosarul despre asasinarea lui Ján Kuciak și a partenerei sale, Martina Kušnírová și le-a livrat către mass-media. Șeful serviciului secret a respins acuzația și a spus că nu are acces la astfel de informații.

Și iată cum aceste informații, care însoțesc scandalul politic izbucnit la Bratislava, ajung, în cele din urmă, să se intersecteze cu cazul încă neelucidat pe deplin aj jurnalistului ucis pentru că se apropiase prea mult de afaceri care reuneau oameni din mediul politic, de afaceri și din lumea interlopă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 12 martie 2021