Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victor Negrescu, eurodeputat:“PNRR nu trebuie să fie "Iepurașul de Paște" al Guvernului

negrescu.jpg

Sursă foto: Victor Negrescu, Facebook

“PNRR nu trebuie să fie "Iepurașul de Paște" al Guvernului, planul trebuie să reflecte explicit recomandările specifice de țară, cu ținte clare de realizat de către România, atrage atenția eurodeputatul.  

"De fapt, în prezent nu se știe nimic concret despre acest plan, cum va fi implementat și cum vor fi cheltuite sumele alocate, în contextul în care ar fi trebuit să fim deja în negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene” atrage atenția eurodeputatul Victor Negrescu în contextul în care la București PSD condiționează votarea modificărilor privind creșterea contribuției României la UE de discutare planului de reziliență în plenul Parlamentului. De precizat că accesarea fondurilor europene depinde de majorarea acestei contribuții.

Eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, spune însă că Guvernul nu precizează ce surse de cofinanțare va avea pentru implementarea proiectelor, în același timp în spațiul public circulă informații contradictorii, acuză Victor Negrescu, care dă și un exemplu.

"Eu la nivelul Parlamentului European, fiind și vicepreședintele comisiei pentru educație și cultură, am promovat această recomandare, aprobată în documentele europene, ca 10 la sută din planurile naționale de redresare și  reziliență (PNRR) să meargă spre educație...PE a susținut, CE a susținut, nu am reușit să impunem acest procent în discuția cu Consiliul, cu statele membre. Dar interesant e ca reprezentantul României, care a participat la ședintele din Consiliu, nu a susținut alocarea de 10 la sută pentru educație. Adică una spunem la noi țară și alta susținem la Bruxelles, spune eurodeputatul. 

"Toate statele lucrează și deja mai multe state sunt în etapa de finalizare a negocierilor cu Comisia Europeană. Noi nici măcar nu am început aceste negocieri. Am venit cu un plan draft la finalul anului trecut, care a fost respins total. Noi în continuare insistăm cu respectivul plan și cum vrem să îl amendăm. 

El a fost respins atunci pentru că nu au fost consultări publice organizate în această privință și alocările financiare nu corespundeau cu recomandările europene. Uniunea Europeană solicită ca 37% din planul respectiv să meargă pe zona de mediu și 20% pe zona de creștere a competențelor digitale. 

Avem și două recomandări, 10% pentru educație și 2% pentru sectorul cultural și creativ. Au fost grave carențe în ceea ce s-a prezentat la momentul respectiv. Acum se lucrează la un nou plan ce trebuie să fie prezentat public în perioada următoare. În continuare și aici apar câteva sincope. 

Pe de o parte, nu se spune că din cele peste 30 de miliarde 17 miliarde sunt sub formă de împrumuturi, iar celelalte 14 miliarde sunt sub formă granturi, care trebuie returnate prin introducerea unor noi taxe europene. Mai mult decât atât, nu avem o procedură de implementare a proiectelor. 
Avem o ordonanță aprobată în septembrie anul trecut care corespundea planului respins, care acum este aprobată, inclusiv de Parlament.

În respectiva ordonanță se spunea că vor veni cu un ghid de finanțare în 30 de zile de la aprobarea ordonanței. Au trecut deja șase luni. În respectiva ordonanță nu avem un rol pentru Ministerul Educației. Nu este menționat ca și instituție implementatoare de proiecte. Se vehiculează ideea de primul venit, primul servit, deși vorbim de reforme structurale și nu putem să venim cu această regulă. Sunt probleme de implementare. 

Am fost primul care a atras atenția că primul plan va fi respins. Acum vin cu un alt mesaj public extrem de relevant, trag un semnal de alarmă. Planul o să îl negociem și o să îl trecem la un moment dat. Probabil mai târziu decât celelalte state. Noi avem termen pînă la finalul lunii aprilie. Probabil că în jurul ultimei zile o să reușim o aprobare a anului sau spre luna mai.

Marea problemă este să cheltuim banii corespunzător și să îi cheltuim pe toți. Executivul european va face două evaluări în fiecare an. Dacă nu se îndeplinesc țintele privind reformele realizate vor bloca finanțarea sau vor cere banii înapoi. Aceasta este principala problemă, în ce măsură noi suntem capabil să cheltuim banii corespunzător și să nu întâmpinăm probleme, așa cum s-a întâmplat, din păcate, de atâtea ori în România."

 
Eurodeputatul Victor Negrescu, intervievat de Andreea Orosz