Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Și totuși, cine e vinovat pentru repartiția inechitabilă a vaccinurilor în UE?

Tonul escaladează între instituțiile europene și unele state membre, pe fondul nemulțumirilor privitoare la ritmul vaccinărilor. Vineri, cancelarul austriac Sebastian Kurz a acuzat anumite state membre ale Uniunii Europene (UE), fără a le numi, că au negociat în culise „contracte” cu laboratoarele, ceea ce contrazice obiectivul UE de a distribui echitabil vaccinurile în rândul statelor membre.

El a spus că în ultimele săptămâni livrările nu se mai fac în funcție de mărimea populației iar acest lucru urmează să se intensifice în următoarele luni. ”O abordare care contrazice în mod clar obiectivul politic al Uniunii Europene – și anume distribuția echitabilă a dozelor de vaccin către toate statele membre”, a scris cancelarul austriac pe contul său de Twitter, făcând un apel ”urgent la transparenţă totală”.

Potrivit cancelarului austriac, Malta va primi astfel ”până la de trei ori mai multe doze pe cap de locuitor decât Bulgaria” până în vară, iar Ţările de Jos vor obţine ”de două ori mai multe doze decât Croaţia, până la finalul lui iunie”.

Lui Sebastian Kurz i s-au alăturat alți patru lideri de state UE. Aceșia au cerut sâmbătă o reuniune a liderilor europeni pentru a asigura distribuţia echitabilă a dozelor de vaccin, afirmând că actualul sistem ar crea “disparităţi uriaşe” între statele membre până în vară, relatează agențiile DPA și Agerpres.

Într-o scrisoare către oficialii UE șefii de guvern din Austria, Bulgaria, Letonia, Slovenia şi Republica Cehă au afirmat că în actualul sistem, ”unele țări vor putea să ajungă la imunitatea de turmă în câteva săptămâni, în timp ce altele vor rămâne mult în urmă”.

Comisia Europeană a reacționat duminică la scrisoarea celor cinci lideri, atrăgându-le atenția că disparitățile sunt cauzate de comportamentul statelor.

Executivul de la Bruxelles se declară de acord că cea mai echitabilă soluție este alocarea dozelor proporțional cu populația din fiecare stat membru.

Și aceasta a fost soluția propusă de Comisie pentru toate acordurile de cumpărare în avans.

Problema este că tocmai statele membre au decis să se îndepărteze de propunerea Comisiei prin adăugarea unei flexibilități care să permită și alte criterii pentru împărțirea dozelor, cum ar fi situația epidemiologică și nevoile de vaccinare ale fiecărei țări.

„Conform acestui sistem, dacă un stat membru decide să nu își asume alocarea proporțională, dozele sunt redistribuite între celelalte state membre interesate”, a mai explicat Comisia.

Statele membre sunt cele care au modificat alocarea proporțională propusă de Comisie tot ele trebuie să revină la baza proporțională, a concluzionat Comisia.

Și iată cum reauzim un refren cunoscut de multă vreme în cadrul Uniunii Europene. Atunci când lucrurile nu merg bine, liderii naționali au tendința să arunce pisica spre instituțiile europene – funcționarii fără chip și regulile mai puțin cunoscute de publicul larg pot face din enigmaticul Bruxelles vinovatul perfect.

Invers, atunci când lucrurile merg bine, acesta este meritul exclusiv al guvernelor naționale. Se pare că ne aflăm și acum în această situație, pe care am mai văzut-o.

Iar acel ”Bruxelles”, arătat astăzi cu degetul, este reprezentat chiar de statele membre, care au luat decizia în acest oraș sau online, dar tot sub egida ”Bruxelles”-ului.

(Surse: DPA, Agerpres, Caleaeuropeană.ro)

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 15 martie 2021