Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Va suspenda și România vaccinarea cu AstraZeneca? Ciuhodaru: ”Când vorbim de viața oamenilor, nu merge cu cârpeli”

Tudor Ciuhodaru certificat Covid hartie.jpg

Tudor Ciuhodaru, mulțumit de strategia pentru pregătirea valului cinci (Sursa foto: Facebook/Tudor Ciuhodaru-arhivă)
Tudor Ciuhodaru, mulțumit de strategia pentru pregătirea valului cinci (Sursa foto: Facebook/Tudor Ciuhodaru-arhivă)

Când ai o suspiciune, vii cu măsuri concrete, declară la RFI eurodeputatul PSD Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul Clinic de Urgență ”Nicolae Oblu” din Iași. El sugerează că România ar trebui să urmeze exemplul altor țări, care au suspendat utilizarea dozelor de vaccin AstraZeneca, după ce au apărut unele suspiciuni de reacții adverse grave.

Tudor Ciuhodaru spune despre vaccinarea cu AstraZeneca faptul că ”în primul rând, este un principiu medical, primum non nocere, în primul rând să nu faci rău, așa cum aș folosi eu un medicament expirat, că poate este bun. Îmi aduc aminte de acele declarații că vaccinul este sigur și eficient și sunt doar precauții, de aia l-au retras doar temporar. Aici este pentru mine o mare durere și cred că toți cei care ne-au mințit că acel lot ABV 2856 nu există în România ar trebui să plece, pentru că încrederea populației este zero în acest moment. Putem să ne întrebăm ce loturi mai pun probleme, care este numărul real de cazuri infectate, care este situația medicală în România. După o astfel de minciună mare cât Casa Poporului, trebuie să pleci”.

Întrebat dacă România ar trebui să suspende total vaccinarea cu AstraZeneca, eurodeputatul PSD a răspuns: ”Aici vorbim despre viața oamenilor, nu de cârpeli și improvizații. Există vreo dovadă? S-au făcut necropsii, s-a arătat care este problema exactă? Există cauze clare că nu există nici un fel de legătură între aceste lucruri? Când vorbim despre viața oamenilor, nu merge cu cârpeli și improvizații. În momentul în care ai cea mai mică suspiciune și vedem Danemarca, Islanda, Norvegia au suspendat total, iar alte țări au interzis parțial această imunizare cu un astfel de lot, tocmai pentru a-și proteja cetățenii și a avea cea mai bună soluție în cunoștință de cauză, după cercetări amănunțite în ceea ce privește administrarea unei astfel de soluții de imunizare. Când ai o suspiciune, vii cu măsuri concrete”.

La remarca jurnalistului că OMS a declarat că nu există nici un motiv pentru a nu utiliza vaccinul AstraZeneca și că pentru moment nu a fost găsită nici o legătură de tip cauză-efect între vaccin și formarea de cheaguri de sânge, Tudor Ciuhodaru a replicat: ”Eu cred că trebuie luate de fiecare dată în considerare informațiile oficiale, dar vă reamintesc că au fost multe contradicții de-a lungul acestei pandemii, legate chiar de aceste instituții, care ne-au dat informații contradictorii la un moment dat. Mai țineți minte, că masca nu e bună, că nu știu ce nu mai trebuie făcut. Așa că atunci când e vorba de riscuri și beneficii, lucrurile acestea trebuie foarte clar evaluate. Și apoi, cum să vă spun, e greu să-i mai crezi pe oficialii din România, după ce ne-au spus că ABV 2856 nu mai există în România, când ne spun diverse rate de infectare, pe care nu le mai înțelege nimeni. În contextul acesta, multe dintre aceste afirmații sunt puse sub semnul întrebării”.