Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist: Cine este beneficiarul jocului pe care-l face George Simion?

george_simion.jpg

 George Simion nu a fost lasat sa intre in Republica Moldova
George Simion nu a fost lasat sa intre in Republica Moldova
Sursa imaginii: 
Tothpal Bela/Via Cluj TV

Singurul beneficiar al deplasării lui George Simion în Republica Moldova este Rusia. Abordarea liderului AUR nu aduce nici un serviciu cauzei unioniste. Este analiza consultantului politic Cristian Hrițuc care comentează scandalul pe care l-a făcut la punctul de trecere a frontierei liderul AUR. Acesta nu a fost lasat să intre în țara vecină, unde are interdicţie până în 2023.

Oricum, partidele unioniste din Republica Moldova au eșuat, sunt decredibilizate și conduse de oameni politici consumați, spune Cristian Hrițuc care apreciază că asistam la un paradox- dacă ideea de unire cu România a crescut în ultima vreme în Republica Moldova, iată că după mai bine de două decenii nu mai există un partid unionist care să reprezinte în Parlament ideea unirii. 

 

Cristian Hrițuc: George Simion a avut mai multe acțiuni în Republica Moldova. Dacă la început acțiunile lui erau pașnice, vizau în special cultivarea curentului unionist, în timp George Simion s-a radicalizat și a început să facă acțiuni chiar la limita legii sau uneori chiar încălcând legea. A încercat să facă manifestații de protest, să ocupe piața centrală, să își pună fanii să blocheze piața cu corturi amplasate și să rămâne peste noapte acolo, lucruri care contravin flagrant oricărei norme de stat de drept. Orice acțiune trebuie să se producă în parametrii legali. După mai multe acțiuni de acest gen, autoritățile moldovene și-au dat seama că este un pericol la partea de legislație și ordine publică. Cred că putem ridica și ipoteza dacă nu cumva serviciile secrete moldovenești nu au aflat ceva mai mult. Atunci s-a luat decizia ca el să fie declarat persona non grata și să fie declarat indezirabil. I s-a pus o interdicție pe cinci ani. El mai poate intra în Moldova din 2023 . Acțiunile lui au dus la acest moment. Aș vrea ca publicul să observe că toate acțiunile lui nu se făceau într-un moment de calm în Republica Moldova. El încerca să exploateze tot timpul momente tensionate, momente care în Republica Moldova constituiau crize puternice cu impact social. Acțiunile lui vizau întru totul destabilizarea statului moldovean.

Reporter: Domnule Hrițuc, cui servește o venire intempestivă, cu un discurs radicalizat, cu apăsat puternic pe pedala curentului unionist, suprapus cu tensiunea din Republica Moldova? Cui servește acest mix?

CH: Pe orice analiză simplă sau mai complexă există un sigur jucător avantajat. Acesta se numește Rusia. Nu e avantajat nici curentul unionist. Nu este avantajată nici populația aflată mai la centru, care nu vrea neapărat nici cu rușii, nici cu România, nici cu vestul. Toate acțiunile aceste, în momentul în care cetățeanul moldovean observă acțiuni de instigare, de nerespectare a ordinii, nu vor aduce niciun serviciu cauzei unioniste. Cauza unionistă nu se va câștiga în Republica Moldova cu violențe, cu acțiuni de revoltă. Cauza românească acolo se face prin cultură, prin actele de ajutor în momente grele și prin păstrarea identității naționale  a românilor de acolo, care își continuă crezul lor.

Rep: Ați spune că a știut exact ce face George Simion când a încercat să pătrundă în Republica Moldova, deși oficial a spus că vrea să participe la funeraliile lui Nicolae Dabija?

CH: Sunt sigur că a fost o acțiune deliberată. El știa că are interdicție până în 2023. Avea toate datele jocului. Știa tabloul. Ce a făcut? Împreună cu doi copii minori pe care i-a luat în mașină și cu alți membri AUR, s-a îmbarcat în mașină încercând să exploateze mediatic acest scandal. De altfel, cred că și-a devoalat jocul și dintr-o greșeală de marketing. Astăzi a anunțat că pe 27 martie vrea să anunțe lansarea AUR și în Republica Moldova. Este un joc cinic care vine să exploateze o stare socială din Republica Moldova în folos propriu dar și pentru creșterea partidului său. Nu vreau să mă exprim, dar este extrem de ciudat pentru că dacă ne uităm la beneficiari, alții mai spre est sunt cei care se pot bucura de toate aceste acte făcute de George Simion.

Rep: Ce înseamnă, domnule Hrițuc, faptul că AUR va avea o filială și în Republica Moldova? George Simion e deputat în parlamentul României de aproape trei luni, dar nu a făcut nimic pentru Republica Moldova pe cale parlamentară de când e acolo.

CH: Pe cale parlamentară nu a făcut nimic notabil. Dacă e să fim obiectivi, nici nu avea când trei luni. Însă el acționează de mulți ani în Republica Moldova. Să nu uităm un lucru. Din Republica Moldova vin câteva zeci de mii de voturi. În al doilea rând, eu voi rămâne tot timpul cu un semn de întrebare dacă jocul acesta făcut pe Republica Moldova e un joc onest. Să zicem că vrea să crească curentul unionist acolo cu adevărat și nu sunt alte mize la mijloc. Dar ocuparea unui spațiu de electorat de către un partid politic este normală. PMP a fost deschizătorul de drum datorită imaginii fostului președinte. Dar și PNL, chiar și PSD au încercat să își deschidă filiale acolo, să își facă adepți, să facă parteneriate cu partidele locale, astfel încât la alegeri să beneficieze de voturile cetățenilor români, care nu sunt puțini în Republica Moldova.

Rep: O ultimă întrebare, domnule Hrițuc. Spuneați că beneficiar al acestei deplasări e Rusia. Vorbeați de o acțiune deliberată, de natură să provoace. Cine îi sunt prietenii politici ai lui George Simion în Republica Moldova?

CH: El are acolo niște prieteni politici din foste partide unioniste și mai nou din grupuri sau grupări care susțin unionismul. Românii trebuie să înțeleagă că partidele unioniste din Moldova au eșuat. Partidele unioniste de la acest moment sunt decredibilizate. Sunt conduse de oameni politici consumați acolo, care au fost ba acuzați de corupție, ba care s-au decredibilizat din cauza jocului politic. Suntem într-un paradox. Dacă unionismul sau ideea de unire cu România a crescut în ultima vreme în Republica Moldova, iată că după mai mult de 20 de ani numai există un  partid unionist care să reprezinte în parlament unioniștii. 

 
Consultantul politic Cristian Hrituc