Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Controverse privind certificatul de vaccinare: cu sau fără variantele rusești și chinezești?

certificat.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Comisia Europeană ar urma să anunțe mâine o propunere legislativă privind certificatul digital de vaccinare – pe care unii îl numesc, impropriu sau nu, pașaport de vaccinare. Controversele privitoare la modalitatea de folosire a unui astfel de document sunt numeroase. Ce ar fi, așadar, de urmărit în propunerea legislativă a Comisiei?

După cum relatează Caleaeuropeană.ro, citând surse europene, certificatul va facilita circulația persoanelor vaccinate în interiorul UE, fără restricții, cum ar fi cele legate de carantină sau testare.

În același timp, însă, persoanele fără un astfel de certificat vor putea călători în continuare. Cu alte cuvinte, certificatul n-ar trebui să confere drepturi exclusive de călătorie, dar va ușura condițiile pentru cei vacinați.

Există însă câteva detalii demne de atenție. Mai întâi de toate, ideea că documentul digital va lua în considerare doar tipurile de vaccin aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului - și aici vorbim de Pfizer-Biontech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson.

Ce se va întâmpla însă cu cetățenii statelor membre care s-au vaccinat cu produsele rusești sau chinezești, apropate în regim de urgență de autoritățile naționale? Mai ales că procedura de aprobare de urgență de către agențiile naționale este permisă în Uniunea Europeană.

Problema este foarte importantă și pentru țările balcanice, fie că vorbim despre Serbia, Muntenegru, Bosnia sau Macedonia de Nord, care sunt vaccinate în principal cu produse rusești și chinezești, atrage atenția Euractiv.  Dar și în UE, Ungaria deja vaccinează cu ambele variante, rusă și chineză, iar Cehia și Slovacia, sunt în discuții cu Moscova.

Serbia, la rândul ei, consideră, prin vocea președintelui Alexandr Vučić,  de-a dreptul „scandaloasă”  o decizie europeană care ar exclude de la recunoaștere produsele neaprobate de EMA.

Cu o rată foarte bună de vaccinare, Serbia a folosit pe scară largă variantele chinezești și rusești, iar aceasta s-ar putea să reprezinte o piedică în ce privește circulația fără restricții a cetățenilor săi.

Dar și o țară membră precum Bulgaria ar avea de gând să recunoască vaccinurile neautorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente, în cadrul certificatului valabil de pe teritoriul său.

Cunoscută pentru ofertele sale de vacanțe la prețuri relativ mici, Bulgaria vrea neapărat să-și repornească industria turismului și are de gând să permită accesul turiștilor din afara UE, în baza unui test PCR negativ, a dovezii anticorpilor, sau a unui vaccin. Iar vaccinul nu trebuie să fie neapărat dintre cele aprobate de UE.

Va fi, așadar, un echilibru greu de găsit între necesitățile economice, considerentele medicale, cele etice dar, iată, chiar și geopolitice.

Să mai spunem că mâine vom vedea doar o propunere a Comisiei, iar pentru ca aceasta să devină lege are nevoie de aprobarea Parlamentului și a statelor membre. Demersurile privind certificatul de vaccinare ar trebui să fie finalizate până la mijlocul lunii iunie.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 16 martie 2021