Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cuba: Războiul Partidului Comunist împotriva „subversiunii” ideologice on-line

cuba.png

În Cuba Partidul unic pare depășit în confruntarea cu tinerii internauți
Sursa imaginii: 
Yamil Lage / AFP via rfi.fr

Partidul unic care conduce Cuba de aproape 60 de ani va avea cel de-al optulea Congres în aprilie, iar una dintre provocările acestui eveniment va fi să găsească soluții pentru înmulțirea criticilor la adresa sa lansate pe internet și pentru un control mai bun al rețelelor sociale.

Potrivit guvernului și Partidului Comunist Cubanez (PCC), Cuba se află într-un „război ideologic continuu”. Odată cu ascensiunea rețelelor de socializare și utilizarea tot mai frecventă a internetului pe insulă, autoritățile se confruntă cu o „subversiune politico-ideologică” în creștere, scrie Granma, ziarul oficial al Comitetului Central al partidului.

Prin urmare, următorul Congres al PCC va fi o ocazie de a reflecta asupra strategiei necesare pentru a lupta în această „bătălie a comunicației într-un mod mai creativ și mai inteligent”, precizează ziarul.

O armă care trebuie controlată

Unele strategii în vederea controlării rețelelor de socializare din Cuba au fost puse deja în aplicare: recent, elevilor de liceu și de facultate li s-a cerut numele profilului lor de pe rețelele de socializare cu scopul de a le fi controlate postările, unii chiar au primit amenințări cu suspendarea studiilor dacă ar continua să își publice opiniile.

Un medic a fost concediat din spitalul unde lucra pentru că a postat pe mass-media.

Deseori, războiul „like-urilor” și comentariilor dintre revoluționari și cubanezii mai critici îl face chiar pe președintele Miguel Diaz-Canel să reacționeze.

De peste un an, internetul de pe telefoanele mobile a devenit o armă de apărare pentru activiștii pentru drepturile omului, artiștii și tinerii care suferă de pe urma represiunii și cenzurii. Astfel,  guvernul și partidul par adesea copleșiți în fața acestui tineret conectat la internet.

În luna octombrie a anului trecut accesul la rețeaua Telegram a fost suspendat în Cuba iar rețelele de tip VPN au fost de asemenea blocate.

Cubanezii au acces la internet pe telefon mobil abia din 2018, moment din care un adevărat val de critici la adresa regimului s-a declanșat.