Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus revine la RFI România: provocarea de a privi lumea din spații diferite

europa-plus-articol.png

Sursa imaginii: 
RFI România

Ne bucurăm să putem relua de astăzi rubrica noastră Europa Plus, în care încercăm să vă ținem la curent cu actualitatea din regiunile învecinate, fie că vorbim despre Europa Centrală, Europa de Est, Balcani, zona Caucazului ori ne aventurăm până spre Asia Centrală. Cu totul, 20 de țări.

I-am spus Europa Plus pentru că ea cuprinde mai mult decât dimensiunea europeană, pentru că aduce informații din regiuni cu care contactele sunt mai puține, din care cantitatea de informație care ne revine este mai redusă. Vorbim, de asemenea, despre spații culturale dar și politice diferite.

Am inventat această rubrică pornind de la ideea că geografia noastră mentală este într-un anumit fel, ciudată. Putem ști destul de bine ce se întâmplă la Bruxelles sau în alte mari capitale, precum Paris, Berlin Londra sau chiar Washington.

În geografia noastră mentală, acestea ne par ”aproape”. Și în aceeași geografie, capitale precum Baku, Skopje, Kiev sau Tirana ne par îndepărtate. Să recunoaștem, asta ni se poate întâmpla, uneori, și  în cazul Chișinăului.

Când vine vorba despre revelațiile pe care ți le pot oferi hărțile mentale sau reale, îmi amintec mereu un moment trăit acum un deceniu, în cabinetul unui vicepriministru georgian. Harta din cabinetul său cuprindea largi regiuni din Europa, Rusia și Asia Centrală, având în mijloc, evident, țara sa, Georgia.

Ei bine, privită din acel punct, Europa noastră părea un pinten îndepărtat, peste Marea Neagră, un pitic, dacă era să-l comparăm cu dimensiunea Eurasiei. Ce diferență față de hărțile cu care suntem noi obișnuiți, în care România se vede ca un pilon solid al Europei, la gurile Dunării și la Marea Neagră! Acestea nu sunt simple imagini afișate pe pereți, acestea generează tipare de gândire.

Am conceput această rubrică, Europa Plus, tocmai cu gândul la aceste percepții diferite, date de locul din care privești lumea. Și că uneori, este util să încerci să te pui în locul altora.

Dar cum să aduni într-un singur loc informație provenită din țări și limbi atât de numeroase? Aceasta a fost principala provocare pentru noi. Iar vehiculul care poartă informația și, care, până la urmă, ne unește, este limba franceză.

Realizăm această rubrică în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei, bazându-ne pe tineri francofoni din țările pe care le avem în vedere. Ei selectează și traduc pentru noi, în limba franceză, cele mai interesante articole din țările lor – înainte ca rubrica să poată ajunge la dumneavoastră, în limba română, prin intermediul radioului sau al internetului.

Și ne bucurăm că, iată, punctul central în acest proiect, care adună informație regională prin intermediul limbii franceze, se află aici, la București, la RFI România.

Iar faptul că reluăm rubrica doar cu două zile înainte de Ziua Francofoniei, este o coincidență cu atât mai fericită.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 18 martie 2021