Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor: UDMR susține desființarea Secției Speciale, restul este abureală

Vicepremier Kelemen Hunor neconstitutional buget.jpg

Kelemen Hunor apără bugetul: Nu e nimic neconstituțional (Sursa foto: gov.ro)
Kelemen Hunor apără bugetul: Nu e nimic neconstituțional (Sursa foto: gov.ro)

UDMR va vota în Parlament pentru desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților, restul este manipulare, abureală și balet mediatic, declară la RFI vicepremierul Kelemen Hunor. Liderul formațiunii comentează o afirmație făcută acum câteva zile pentru G4Media de ministrul Justiției, Stelian Ion, care a spus că proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost amânat deocamdată în Parlament, din cauză că UDMR nu este de acord ca dosarele să revină la DNA și DIICOT.

Kelemen Hunor: Și la ședința de Guvern și în discuțiile din coaliție eu am spus că suntem pentru desființarea SIIJ-ului, nu avem nici o reținere.

 

Reporter: Dar nu vreți ca dosarele să fie repartizate DNA, DIICOT și altor unități de Parchet, așa cum propune ministrul Justiției, Stelian Ion, ci vreți ca ele să ajungă la Parchetul General, corect?

K.H.: Da, e o altă discuție, deci asta nu are nici o legătură cu desființarea SIIJ-ului. SIIJ-ul se desființează, noi am acceptat în programul de guvernare, eu am susținut acest lucru și în Guvern, vom susține și în Parlament. După care vin articolele celelalte din proiectul de lege, acolo există nuanțe. Eu am spus că nu putem să ne întoarcem acolo de unde am plecat. Citiți raportul Inspecției și veți vedea câte probleme au fost. Vă spun doar două probleme arhicunoscute, dar probabil că sunt mult mai multe: Prahova și Oradea. Nu vrea să spun despre procurori, nu vreau să enunț aici numele lor, dar cazurile sunt cunoscute. Și aici e vorba despre independența magistraților în ceea ce privește eventualele anchete în cazul lor. De aceea, noi am spus, nu trebuie să facem o nouă secție, nu trebuie să ne întoarcem în trecut, există la Parchetul General, în Ministerul Public, la procurorul general o direcție de investigare a faptelor penale.

 

Rep.: Bun, dar sunt două poziții diferite în prezent în ceea ce privește desființarea Secției Speciale, cea a UDMR și cea a ministrului Justiției. Cum le veți armoniza?

K.H.: Noi am propus să fie acolo preluate de procurori care au o vechime cel puțin de Curte de Apel, de 12 ani de zile. Și a apărut o soluție de compromis din partea ministrului Justiției, într-adevăr, nu este nici compromisul nostru, nici compromisul colegilor de la PNL, ei au avut o altă propunere și vorbim despre CSM și Secția de Judecători pentru judecătorii anchetați și Secția de Procurori pentru procurorii anchetați, să dea un aviz înainte să fie trimise dosarele la Tribunal sau în justiție. Asta a fost soluția de compromis. Nu știu unde se va găsi o soluție de compromis, până la urmă nu negociez eu, ci comisiile juridice. Noi un singur lucru vom face și asta spun foarte categoric, vom vota, vom susține desființarea SIIJ-ului. Restul este, dacă îmi permiteți, manipulare, abureală și balet mediatic, în nici un moment nu am spus că nu vom susține sau că avem rețineri în ceea ce privește desființarea Secției Speciale. Acest lucru se va face”.

 
Kelemen Hunor, despre desființarea Secției Speciale