Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi acuzații privind ingerința Rusiei în ultimele alegeri prezidențiale din SUA

putin_trump.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter / RFI Hausa

Potrivit unui raport al serviciilor de informații americane publicat la începutul acestei săptămâni, președintele rus Vladimir Putin ar fi cerut Rusiei să intervină în alegerile prezidențiale din noiembrie din Statele Unite pentru a favoriza victoria lui Donald Trump, transmite France24.

Președintele rus Vladimir Putin a depus, după toate aparențele, eforturi în încercarea de a inversa rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut în favoarea lui Donald Trump, dezvăluie raportul.

Raportul de 15 pagini, publicat de Biroul Directorului Serviciului Național De Informații, susține acuzațiile precedente conform cărora unii dintre locotenenții lui Donald Trump au făcut jocul Rusiei, exagerând acuzațiile aduse de personalitățile ucrainene cu legături la Moscova împotriva lui Joe Biden, pe atunci rivalul democratic al președintelui republican al cărui mandat expira, înainte de alegerile din noiembrie.

Raportul include elemente noi care indică faptul că Vladimir Putin a supervizat sau, cel puțin, a ordonat amestecul în alegerile prezidențiale americane în favoarea lui Donald Trump.

„Pătarea” imaginii lui Joe Biden

Potrivit documentului, personalitățile ucrainene susținute de Moscova, precum parlamentarul Andrey Derkach, au recrutat personalități politice în Statele Unite – a căror identitate nu este precizată – cu scopul de a „păta” imaginea lui Joe Biden și a fiului său Hunter Biden, țintele acuzațiilor de corupție repetate ale lui Donald Trump.

Andrey Derkach, care l-a întâlnit în 2019 pe avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, este considerat de serviciul de informații american o persoană ale cărei mișcări au fost urmărite, dacă nu chiar ghidate de către Vladimir Putin.

Raportul constată că „alți înalți oficiali au contribuit de asemenea la încercarea Rusiei de a interveni în alegerile electorale – printre care se enumeră cadre ale serviciilor de securitate și de informații care, potrivit evaluării noastre, nu ar fi acționat fără să fi primit cel puțin aprobarea tacită a lui Putin”.

Tentativa iraniană

Serviciul de informații american indică în raportul publicat marți că au găsit urme ale altor încercări străine de a schimba votul americanilor anul trecut, fiind vorba mai ales  de o campanie „de influențare pe mai multe niveluri” condusă de Iran cu scopul de a reduce sprijinul de care beneficia Donald Trump.

În plus, documentul respinge varianta poveștii propusă de aliații lui Donald Trump conform cărora China a intervenit în alegerile din noiembrie în favoarea lui Joe Biden. „China și-a dorit stabilitate în relația cu Statele Unite și a considerat că niciunul dintre rezultatele posibile ale votului nu reprezintă un avantaj suficient ca ea să se saboteze de una singură dacă ar fi prinsă în fapt”.

Întrebat despre posibilitatea unor viitoare sancțiuni la adresa Rusiei, raportate de CNN, un reprezentant al administrației Biden a declarat că președintele american a indicat „în mod clar” în trecut că Washington-ul ar putea lua măsuri împotriva tentativelor de destabilizare întreprinse de Moscova, notând demersurile americane pentru a răspunde la presupusa utilizare de către Rusia a unei arme chimice împotriva adversarului Alexeï Navalny. „Vor exista mai multe măsuri în curând”, precizează reprezentantul, sub condiția anonimatului.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul France 24