Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Compromis delicat pe tema Secției Speciale. ”O negociere reușită e cea în care nici o parte nu este mulțumită”

Mihai Badea susține desființarea Secției Speciale din justiție (Sursa foto: Facebook/Mihai Badea)

Introducerea unui filtru la CSM înainte ca magistrații să fie trimiși în judecată nu este un lucru util, însă alternativa era menținerea Secției Speciale. Iată ce declară la RFI președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Mihai Badea (USR PLUS), după ce Comisia a aprobat proiectul Guvernului de desființare a Secției Speciale de anchetare a magistraților. Deputații juriști au acceptat însă două amendamente contestate de magistrați.

Primul amendament aprobat de Comisia Juridică în privința desființării Secției Speciale prevede ca magistrații să fie trimiși în judecată numai cu avizul Secției de Judecători, respectiv Secției de Procurori din CSM. Acest amendament este criticat de două asociații de magistrați care susțin desființarea Secției Speciale, pe motiv că s-ar introduce astfel o superimunitate pentru judecători și procurori.

Al doilea amendament prevede că dosarele vor fi instrumentate de DNA, amendament criticat de asociațiile care vor menținerea Secției Speciale și care au acuzat în trecut tocmai abuzurile Direcției Naționale Anticorupție.

Mihai Badea explică ce rezolvă compromisul din Comisia Juridică: ”În primul rând, rezolvă desființarea Secției Speciale, este un obiectiv pe care USR PLUS l-a enunțat de foarte mult timp și care a fost asumat inclusiv de către coaliția majoritară. Sigur că nu este o formă pe care ne-am dorit-o, în sensul în care acest filtru a intervenit ulterior, însă alternativa era să păstrăm SIIJ-ul. Noi considerăm că această variantă este preferabilă”.

La remarca jurnalistului că acest compromis a reușit să ostilizeze și mai mult magistrații, șeful Comisiei Juridice a răspuns: ”În orice negociere nu doar politică, unul dintre negociatori este în punctul A, celălalt este în punctul B, există varianta să nu schimbi nimic și să pleci acasă și varianta să te întâlnești undeva la mijloc. Noi am ales să ne întâlnim undeva la mijloc și se spune că o negociere reușită este aceea în care nici o parte nu este mulțumită”.

Întrebat dacă a acceptat compromisul din Comisia Juridică pentru a debloca dezbaterile pe tema Secției Speciale sau chiar crede că filtrul de la CSM este util, Mihai Badea a replicat: ”Nu cred că este util, nu mi-aș fi dorit să ajungem la acest compromis. Noi am susținut varianta propusă de către Guvern, adică desființarea Secției și revenirea la situația anterioară înființării sale. A fost o soluție de compromis, pentru că alternativa era să rămânem cu această Secție (...). Pe de altă parte, ne așteptăm să nu existe probleme și magistrații din cele două secții ale CSM-ului să nu facă scut în jurul colegilor lor”.

 
Mihai Badea, despre compromisul din Comisia Juridică pe tema desființării Secției Speciale