Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atmosferă tensionată la prima întâlnire diplomatică SUA-China din mandatul lui Biden

blinken.png

Anthony Blinken, șeful diplomației americane
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Acţiunile Chinei "ameninţă ordinea bazată pe reguli care garantează stabilitatea mondială", a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, în deschiderea unei întâlniri de două zile cu omologii săi chinezi care are loc în Alaska, transmite AFP.

"Vom discuta despre îngrijorările noastre legate de acţiunile Chinei în Xinjiang", unde Washingtonul acuză Beijingul de "genocid" împotriva musulmanilor uiguri, "în Hong Kong, Taiwan, despre atacuri cibernetice contra Statelor Unite şi constrângerea economică împotriva aliaţilor noştri", a adăugat el în faţa celui mai înalt responsabil pentru diplomaţie al Partidului Comunist Chinez, Yang Jiechi, şi a ministrului de externe Wang Yi.

"Fiecare dintre aceste acţiuni ameninţă ordinea bazată pe reguli care garantează stabilitatea mondială. De aceea, nu este vorba doar de probleme interne şi ne simţim obligaţi să discutăm despre acestea", a adăugat el, ca răspuns la adresa Chinei care susţine că aceste probleme nu sunt de resortul diplomaţiei.

Alături de el, Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joe Biden pentru securitate naţională a ţinut să menţioneze că Statele Unite nu doresc un "conflict" cu China, ci sunt "deschise unei concurenţe dure".

"Vom lupta mereu pentru principiile noastre, pentru poporul nostru şi pentru prietenii noştri", a avertizat Jake Sullivan la reuniunea de la Anchorage, Alaska.