Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum poate fi eliminat MCV anul acesta?

cum_eliminat_mcv_an_acesta.png

Comisia Europeană continuă să monitorizeze ”îndeaproape” justiția din România prin MCV. (Sursa foto: Facebook/Comisia Europeană)
Comisia Europeană continuă să monitorizeze ”îndeaproape” justiția din România prin MCV. (Sursa foto: Facebook/Comisia Europeană)

România are șanse mari să scape de MCV anul acesta, dacă nu face pași greșiți în privința justiției. O spune la RFI Dan Cărbunaru, director la caleaeuropeană.ro, după ce premierul Florin Cîțu a declarat că Bruxelles-ul susține eliminarea Mecanismului de Cooperare și Verificare la finalul lui 2021. Șeful Guvernului a făcut afirmația după o discuție cu vicepreședinta Comisiei Europene Vera Jourova.

Dan Cărbunaru spune cât de realist este obiectivul ridicării MCV pentru România la finalul lui 2021: ”Sunt șanse mari, dacă România nu face din nou pași greșiți sau dacă nu ezită să meargă în direcția pe care și Bruxelles-ul și aș spune că poate și românii se așteaptă să mergem, adică o direcție predictibilă, în care să fie respectată independența justiției, să nu pară că nu mai dorim să implementăm recomandările din MCV”.

”Vom intra oricum sub auspiciile mecanismului în sens larg, pe care Comisia Europeană l-a prezentat, pentru protejarea statului de drept în toate statele membre și care va face parte de altminteri din setul de obligații pe care toți membrii UE vor trebui să-l respecte, dacă mai vor să beneficieze de banii europeni. Și probabil că suprapunându-se, lucrurile ar arăta destul de ciudat”, explică el.

 
Dan Cărbunaru, despre posibila eliminare a MCV în 2021