Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avertismentul comisarului european Paolo Gentiloni : mai bine proiecte puține dar realiste în cadrul PNRR decât să pierdeți banii

coe.jpg

Image source: 
AFP

O nouă dezbatere publică pe tema Planului Național de Reziliență și Redresare organizată de reprezentanța Comisiei Europene la București…La discuție au luat parte ministrul fondurilor europene dar și comisarul european pentru politici economice și monetare, Paolo Gentiloni. Concluzia celor aproape trei ore de dezbateri ar fi că vor urma trei luni de negocieri dure cu Comisia Europeană care ar trebui ca, din aprilie, să analizeze punct cu punct planul prezentat de București.

Comisarul european Paolo Gentiloni a insistat că banii nu vor veni decât pe măsură ce fiecare etapă a fiecărui proiect va fi finalizată, că nu vor fi acceptate proiectele care nu respectă anumite criterii și că ar fi bine ca planul să fie unul realist și fezabil. ”Trebuie fixate jaloane și ținte precise, trebuie adoptate măsuri eficiente de control pentru evitarea fraudelor și pentru ca banii să fie bine cheltuiți. De asemenea, vom urmări cu mare atenție ca proiectele să nu contrazică principiul protecției mediului și obiectivul nostrum verde, în special când vine vorba de proiectele de transport sau cele energetice.De asemenea, din punctul nostru de vedere, aș spune că mai puțin este mai mult și mai bine…Ce vreau să spun este că dacă resursele sunt împrăștiate pe foarte multe proiecte, există riscul să nu rezolvați de fapt problemele critice cu care se confruntă de mult timp România. Un alt element care are nevoie de multă atenție este absorbția fondurilor PNRR…Pentru o țară cu o tradiție de absorbție precară a fondurilor europene obișnuite, și nu e doar România în această situație, absorbția unor fonduri cum sunt cele PNRR va ridica o nouă provocare pentru că, spre deosebire de celelate fonduri europene, în cazul PNRR banii sunt dați doar când se ating țintele și obiectivele de etapă ale fiecărui proiect, nu înainte!”, a spus oficialul european.

De partea sa, ministrul fondurilor europene spune că a înțeles perfect mesajul, motiv pentru care a administrat ”un duș rece” tuturor instituțiilor care s-au înghesuit cu zeci de proiecte pentru care și-ar dori bani. Cristian Ghinea a spus că a păstrat acele proiecte care pot fi oricând puse în mișcare și care pot fi ușor de implementat. Pe de altă parte, deși semnalele de la Bruxelles au fost negative, inclusiv azi de la comisarul Gentiloni, Cristian Ghinea spune că va încerca să convingă Comisia Europeană să finanțeze prin PNRR proiectele de infrastructură care să lege provinciile istorice și reforma în sistemul de sprijin social, respectiv trecerea la venitul minim de incluziune.

”Dacă ar fi să spun într-o singură frază ce aduce nou această versiune a PNRR : mult mai multe reforme, acoperim aproape toate recomandările de țară și menținem acele cerințe care fac din situația României una particular. Aici mă refer la punctele sensibile care sunt costul bugetar pentru venitul minim de incluziune și alocarea pentru autostrăzi. După ce am organizat cadrul politic, munca cea mai grea presupune partea de fixare a obiectivelor, partea de fixare a costurilor, detalierea acestor proiecte care va presupune și un duș rece : trecem de la liste de priorități, la liste de proiecte și de costuri exacte. Mai avem deci în jur de trei luni pentru a trece cu toții, ca țară, prin acest duș rece al trecerii de la dorințe la proiecte!”, a explicat ministrul.

Există însă și un imens avantaj al PNRR, a explicat de partea sa secretarul de stat Marius Vasiliu care crede că primii bani ar putea intra anul acesta în circuitul economic, respectiv cel puțin două miliarde de euro plus alte 10 ”prin effect de levier”, cum a precizat ministrul Cristian Ghinea. De altfel, comisarul european Paolo Gentiloni a estimat că România are o mare șansă ca anul aceasta să aibă o creștere economică mai mare decât cea estimată până acum, de 3,8 la sută, tocmai datorită primilor bani accesați în cadrul PNRR.