Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri Israel: Partidul lui Netanyahu este în frunte, dar cu un avans fragil. Cine va guverna?

bibi_netanyahu.jpg

Alegeri Israel:  Benjamin Netanyahu clamează victoria, dar avansul său e fragil. Urmează negocieri pentru formarea unei coaliții
Alegeri Israel: Benjamin Netanyahu clamează victoria, dar avansul său e fragil. Urmează negocieri pentru formarea unei coaliții
Sursa imaginii: 
AFP

Au fost alegeri legislative în Israel, pentru a patra oară în doi ani. Partidul Likud (dreapta), condus de premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar anticipat desfăşurat ieri, dar are nevoie de o alianţă pentru obţinerea majorităţii necesare formării guvernului, conform sondajelor de opinie la ieșirea de la urne.

Scrutinul de marți a fost caracterizat de o prezență scăzută la urne, de puțin peste 60%, mai mică față de alegerile precedente. Televiziunile israeliene anunță că, din primele date, niciun partid nu obține majoritate în parlament pentru formarea guvernului.

Formaţiunea Likud (dreapta), condusă de premierul în funcţie Benjamin Netanyahu, este creditată cu 31-33 de locuri în Knesset, din totalul de 120 de locuri, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne difuzate de posturile Channel 12 şi Channel 13.

Formaţiunea de centru Yesh Atid (Există Viitor) este creditată cu obţinerea a 16-18 mandate, Lista Arabă Unită ar putea obţine opt-nouă mandate, iar Noua Speranţă cinci-şase mandate. Partidul Yisrael Beitenu ar putea obţine şase-opt locuri, Albastru & Alb, şapte-opt, iar Yamina, şapte-opt. Formaţiunea Shas este creditată cu opt-nouă mandate şi Partidul Muncii cu şapte. Partidul Sionismului Religios ar putea obţine şase-şapte locuri în Knesset, formaţiunea Iudaismul Unit al Torei, şapte, iar Meretz, şapte.

Potrivit diverselor proiecţii, o coaliţie de centru-dreapta formată în jurul Likud ar putea obţine 53-54 de locuri în Knesset (majoritatea fiind de 61 de locuri). Decisivă va fi poziţionarea formaţiunii Yamina, care oscilează în preferinţele politice, notează cotidianul Times of Israel. Liderul Yamina, Naftali Bennett, a semnalat în mai multe rânduri că vrea să îl oprească pe Benjamin Netanyahu să obţină un nou mandat de prim-ministru, potrivit cotidianului Israel Hayom.

Acesta a fost al patrulea scrutin parlamentar organizat de Israel în ultimii doi ani. 

Criza politică din Israel, din ultimii doi ani, a făcut ca țara să nu beneficieze de un guvern formal, cu drepturi depline, pe perioada pandemiei.