Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Propunere de amendă 5000 de lire pentru călătorii “ilegale” în străinătate

calator_aeroport.png

ate
Sursa imaginii: 
www.gov.uk

Parlamentul britanic va vota joi asupra unei propuneri a guvernului de declara ilegale călătoriile în străinătate fără un motiv “esențial”. Amenda maximă propusă pentru încălcarea legii este de 5000 de lire sterline.

Legislația supusă spre adoptare parlamentului ar urma să fie în vigoare până la 30 iunie, dar guvernul ar putea decide să-i pună capăt mai devreme.

Potrivit proiectului de lege al guvernului, oricine este surprins încercând să călătorească în străinătate fără o scutire oficială începând cu 29 martie ar putea fi pasibil de o amendă de maximum 5.000 de lire (5750 de euro).

Motivele pentru călătoriile esențiale includ munca, voluntariatul, educația și motive de compasiune, cum ar fi înmormântarea.

Prim ministrul Boris Johnson a spus că este “prea devreme pentru a spune” când vor fi permise din nou concediile în străinătate în timpul unei conferințe de presă marți seara.

Premierul Johnson a spus că numărul de cazuri de Coronavirus în creștere din Europa înseamnă că “lucrurile cu siguranță par dificile pentru moment”.

El a adăugat că speră să ofere mai multe informații până pe 5 aprilie - cu o săptămână mai devreme decât trebuia să raporteze grupului de lucru global al guvernului pentru călătorii.

Opoziție la interzicerea călătoriilor internaționale

În conformitate cu foaia de parcurs de relaxare a restricțiilor în Anglia (unde locuiește 85% din populația Regatului Unit), călătoriile internaționale nu sunt permise până cel mai devreme la 17 mai.

Boris Johnson la o conferință de presă
Premierul Johnson se confruntă cu presiuni din partea industriei turismului și opoziție din propriul partid la interzicerea călătoriilor în străinătate
Sursa imaginii: 

Mulți oameni doresc să știe despre ce se va întâmpla pe vacanță și știu că există o mare curiozitate și interes”, a declarat premierul în conferința de presă de marți.

Tot ce pot să spun este că este prea devreme să spun și sfatul meu este ca toată lumea să aștepte raportarea grupului de lucru global pentru călătorii.”, a adăugat el

Guvernul se va confrunta cu presiuni din partea sectorului turismului, care a suferit foarte mult în timpul pandemiei, pentru a permite concediile în străinătate la timp înaintea verii.

Premierul Johnson se confruntă și cu nemulțumirea a numeroși deputați din Partidul Conservator al cărui lider este, care ar putea vota joi împotriva proiectului de lege al guvernului, inclusiv împotriva amenzii preconizate de 5000 de lire.

Spania și Grecia au spus deja că intenționează să-i întâmpine pe turiștii din Marea Britanie înapoi în această vară, cu condiția să aibă dovezi de vaccinare, anticorpi Coronavirus sau un test PCR negativ. Turcia a declarat că va permite călătorilor din Marea Britanie fără niciuna dintre aceste cerințe.