Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CCR: Desființarea Institutului Revoluției Române, neconstituțională

ion-iliescu-mediafax_foto-dragos_savu.jpg

Fostul președinte Ion Iliescu
Sursa imaginii: 
Mediafax Foto/Dragoș Savu

Institutul Revoluţiei Române s-a aflat în centrul unui scandal după ce a decis organizarea unui concert în 22 decembrie 2019, gest calificat de mai multe organizaţii civice drept o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora. Conducerea IRRD este asigurată de un „Colegiu Naţional”, din care fac parte, printre alții, Ion Iliescu sau Gelu Voican Voiculescu. Ambii sunt puși sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Revoluției.

Magistrații CCR au admis, miercuri, obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparținând PSD și au constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sunt neconstituționale, în ansamblul lor.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Guvernul a argumentat, în OUG privind desființarea IRRD, că activitatea acestuia a fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiţi și că Institutul a propagat în spaţiul public interpretări care s-au contrapus cu ancheta în „Dosarul Revoluţiei”.

Având în vedere că activitatea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, de la înfiinarea sa până în prezent s-au dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României; În condiţiile în care, încă de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituţia a reprezentat o platformă politică iar în pofida enunţării veniturilor proprii ca sursă de finanţe, încă de la început activitatea instituţiei a fost finanţat de la bugetul de stat aproape în totalitate”, se arăta în ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv.

Institutul Revoluţiei Române s-a aflat în centrul unui scandal după ce a decis organizarea unui concert în 22 decembrie 2019, gest calificat de mai multe organizaţii civice drept o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora.

Ulterior, Grupul pentru Dialog Social a cerut desfiinţarea imediată a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre.

Conducerea Institutului Revoluţiei Române este asigurată de un „Colegiu Naţional”, alcătuit din personalităţi reprezentative ale revoluţiei române, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Petre Roman.