Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: “Franța ar putea fi pusă pe lista roșie” – Boris Johnson

boris_johnson.jpg

Boris Johnson
Boris Johnson a admis că Franța ar putea fi trecută pe "lista roșie" a țărilor din care nu se poate intra în Marea Britanie
Sursa imaginii: 
Parlamentul britanic

Prim ministrul britanic Boris Johnson a spus că trebuie luate în considerare măsuri mai dure pentru transportatorii care călătoresc din Franța către Marea Britanie pentru a opri importul variantelor Covid. Declarațiile sale vin pe fondul creșterii numărului infecțiilor cu aceste variante de virus în Franța.

La o audiere în fața unui comitet parlamentar, premierul Johnson a fost întrebat de ce Franța nu a fost adăugată la “lista roșie” a Marii Britanii. El a răspuns că este necesar un echilibru între protejarea sănătății publice și menținerea fluxurilor comerciale.

“Lista roșie”, care obligă persoanele care sosesc în țară să plătească pentru a fi puse în carantină într-un hotel, face parte din reglementările de călătorie menite să oprească intrarea în țară a variantelor Covid, cum ar fi cea braziliană și cea sud-africană, care sunt mai infecțioase și aparent mai rezistente la vaccinuri.

Deputata Partidului Laburist din opoziție, Yvette Cooper, a spus că în fiecare săptămână 20.000 de persoane, printre care șoferi de TIR, intră în Marea Britanie din Franța, iar două treimi dintre aceste persoane sunt scutite de restricții.

Ea a spus că Franța are până la 3.000 de cazuri de Coronavirus din tulpinile sud-africane și braziliene și a întrebat de ce aceasta nu se află pe “lista roșie” a țărilor din care călătoriile sunt practic interzise.

Premierul Johnson a spus că plasarea Franței pe “lista roșie” este ceva ce va trebui examinat. Când a fost întrebat dacă transportatorii ar trebui să fie testați, el a spus că decizia necesită cântărirea eficacității vaccinurilor actuale împotriva variantelor noi și perturbarea care ar fi provocată transportului mărfurilor în Marea Britanie.

Perturbarea fluxurilor comerciale

El a subliniat că 75% din medicamentele din Marea Britanie și 50% din alimentele sale intră pe traseul Dover-Calais, feribot și tunel sub Canalul Mânecii.

Camioane în portul Dover
Franța a impus o blocadă de două zile în decembrie traficului provenit din Marea Britanie
Sursa imaginii: 
EPA

"Vom lua o decizie, oricât de grea este, de a întrerupe aceste fluxuri, dacă considerăm că este necesar să protejăm sănătatea publică. Este posibil să trebuiască să facem asta foarte curând", a răspuns premierul în fața comisiei.

În decembrie, Franța și-a închis frontiera pentru sosirile din Marea Britanie, inclusiv cele ale transportatorilor. Închiderea de două zile a dus la cozi de mii de camioane care încercau să traverseze canalul, care a fost ușurată după ce Franța a fost de acord să permită transportatorilor să treacă odată ce prezentau un rezultat negativ al testului Covid.

Conform regulilor de carantină, călătoria în vacanță nu este permisă în prezent - nici în Marea Britanie, nici în străinătate.

Parlamentul va vota joi asupra unui proiect de lege al guvernului, iar în caz de aprobare, începând de luni călătoria fără un motiv esențial din Anglia în străinătate va fi pasibilă de o amendă de până la 5.000 de lire sterline.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ