Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Justin Trudeau: Putin este responsabil pentru „lucruri cumplite”

Premierul Canadei a declarat miercuri că Vladimir Putin este „responsabil pentru tot felul de lucruri cumplite”, fără a merge atât de departe încât să-l numească pe președintele rus „ucigaș”, așa cum a făcut Joe Biden, relatează AFP.

Șeful guvernului canadian, neobișnuit să critice în public alți lideri, a fost întrebat despre remarcile recente ale președintelui SUA împotriva omologului său rus.

Fie că este vorba de invazia Crimeii, de atacurile cibernetice masive de care este responsabil și de încercarea de a destabiliza democrațiile noastre, sunt sigur că este responsabil pentru tot felul de lucruri teribile, deoarece comportamentul său continuă să o demonstreze”, a comentat el într-un interviu pentru Sirius XM.

La întrebarea dacă îl consideră pe Putin un „ucigaș”, Trudeau a recunoscut însă că nu are „nicio informație” care să-i permită să o afirme.

Justin Trudeau și-a amintit că l-a întâlnit de câteva ori pe președintele rus în străinătate de când a devenit prim-ministru în 2015.

Am simțit întotdeauna că se uită la tine și îți spune ce este bine pentru el la un moment dat. Ceea ce gândește lumea occidentală sau Canada despre el nu îl interesează în mod special”, a spus el.

Vladimir Putin nu este „nici un susținător, nici un prieten” al Canadei, concluzionează Trudeau. „Trebuie să rămânem lucizi și cu multă vedere în modul nostru de a-l aborda”.

Tot miercuri, Ottawa a anunțat noi sancțiuni împotriva a nouă oficiali ruși, pentru a protesta împotriva modului în care este tratat Alexei Navalny, principalului oponent al lui Vladimir Putin.