Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adrian Wiener: Suntem într-un moment critic. Măsurile sanitare propuse pot reduce mobilitatea

Adrian Wiener USR Covid China.jpg

Adrian Wiener crede că un îndemn la vaccinare anti-Covid din partea ministrului Sănătății ar fi util
Adrian Wiener crede că un îndemn la vaccinare anti-Covid din partea ministrului Sănătății ar fi util
Sursa imaginii: 
Facebook/Adrian Wiener

O carantină totală în București ar fi un dezastru uriaș, declară la RFI vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților Adrian Wiener (USR PLUS). El consideră că elevii din Capitală ar trebui să treacă în online, mai puțin cei din clasele terminale, pentru a se reduce rata de infectare.

Adrian Wiener spune că măsurile sanitare ce se preconizează pentru limitarea ratei de infectare sunt corecte: ”Toate sunt menite să reducă mobilitatea. Creșterea contactului dintre oameni este principalul mecanism prin care această infecție se extinde și se propagă. Problema este că suntem din punct de vedere epidemiologic într-un moment critic. Suntem într-un val trei care este cu o altă tulpină virală, care este mult mai contagioasă. Suntem după un an de pandemie, după o anumită oboseală pandemică instalată și conștientizarea riscului de către fiecare dintre noi este poate mai mică. Ăsta este contextul special în care suntem”.

Medicul-deputat crede că școlile ar trebui închise în anumite localități, pentru unele categorii de elevi: ”Avem studii, 42% din rata de infectare ține de mobilitate, adică se suprapune peste transportul înspre școală, dinspre școală, contactul dintre elevi, nu neapărat în incinta școlii, la intrare, la ieșire (...). Eu cred că nu trebuie luată o măsură universală în acest sens, trebuie cântărit de la localitate la localitate (...). Eu cred că cel puțin anii terminali ar trebui să continue să meargă la școală, acolo este foarte-foarte important”.

Întrebat dacă elevii din București ar trebui să treacă în online, Adrian Wiener a răspuns: ”Cu excepția claselor terminale, cred că da”.

Parlamentarul afirmă că ”închiderea magazinelor la o oră mai devreme decât cea în mod normal, da, este o măsură bună. Limitarea accesului în mijloacele de transport sau creșterea frecvenței acestora, astfel încât densitatea în interiorul lor să fie cât mai mică, decalarea programului de lucru la instituțiile publice. Toate aceste măsuri și mai ales toate împreună sunt de natură să reducă rata de infectare. Evident, când avem o rată de infectare atât de mare, deci o transmitere comunitară atât de intensă, lucrurile nu pot fi stopate definitiv, decât printr-o carantină totală, dar nu se pune problema la nivelul Capitalei, cred, pentru o carantinare totală, ar fi un dezastru uriaș, cred că răul pe care l-ar aduce ar fi mult mai mare”.

 
Adrian Wiener, despre măsurile sanitare de reducere a ratei de infectare