Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza politică, tot mai profundă în R.Moldova. Tentativa de votare a Guvernului a eșuat

parlament_rm.jpg

Sursa imaginii: 
parlament.md

Criza politică tot mai profundă în R.Moldova. Tentativa de votare a Guvernului, condus de Igor Grosu, liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, a eșuat. Asta după ce deputații socialiști, dar și cei ai Partidului Șor, au părăsit sala de ședințe a Parlamentului. În lipsă de cvorum, ședința a fost întreruptă. Astfel, nu se știe acum când va fi învestit un nou Executiv, dar și când vor avea loc alegerile anticipate, pentru care pledează PAS și președintele R.Moldova, Maia Sandu. În aceste condiții de rivalitate interinstituțională, vorbim de Parlament și Președinție, există o posibilitate mai mare pentru a perpetua aceasta criză decât a găsi un numitor comun cât mai repede”, spune la RFI, comentatorul moldovean, Dionis Cenușă. 

După ce a eșuat tentativa de votare a Guvernului, premierul desemnat Igor Grosu a menționat că poziția PAS rămâne aceeași - trebuie mobilizate forțele pentru a depăși criza și a fi organizate alegeri anticipate. Acum, Președinția și Curtea Constituțională urmează să decidă pașii următori, consideră Igor Grosu. ”Este nevoie de a mobiliza toate eforturile pentru soluționarea crizei pandemice și de organizat alegerile parlamentare anticipate pentru ca oamenii să măture, să curățe acest Parlament de hoți. Atât timp cât Parlamentul are o majoritate din deputați care urăsc Moldova și storc din ea toate resursele, criza numai se va adânci. Vreau să-i întreb pe deputații socialiști cum poți să-ți bați joc de propriul electorat, țindându-te de mână cu niște hoți. Igor Dodon se comportă ca un copil mic care și-a pierdut  toate jucăriile, bate din picioare și nu-i pasă de ce se întâmplă în jur”, susține liderul interimar PAS.

Potrivit lui Igor Grosu, Parlamentul nu se gândește nici la țară, nici la oameni. ”Astăzi însă am mai primit o dovadă, că majoritatea deputaților acestui parlament niciodată nu se gândește la binele oamenilor. Au avut propriul guvern și majoritate – am văzut cât de prost au administrat pandemia, am văzut corupție, scheme, traseism politic, hoție. Și-au dat jos propriul guvern, spunând că vor anticipate”. ”Apoi au început să blocheze orice posibilitate de a declanșa anticipate. De la o bucată de vreme au tot strigat că vor guvern pentru că situația în țară e foarte complicată. Iar atunci când a apărut posibilitatea votării unui guvern responsabil, au pus coada între picioare și au fugit”, afirmă premierul desemnat.  

Dodon:”Candidatul la funcția de prim-ministru este înaintat de formă, nu pentru a conduce țara, dar pentru a declanșa alegeri anticipate”

Înainte de ședința Legislativului, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a menționat că în Parlament se desfășoară ”o nouă acțiune politică sterilă, când candidatul la funcția de prim-ministru este înaintat de formă, nu pentru a conduce țara, dar pentru a declanșa alegeri anticipate”. ”Din nou vedem că pe timp de pandemie, cu mii de bolnavi în stare gravă și cu sute de decese săptămânal, cineva iarăși se joacă în mod cinic și iresponsabil cu viețile oamenilor și cu destinul acestei țări. Oamenii mor, iar Maia Sandu și partidul său continuă să joace teatru și să pună la grea încercare siguranța și răbdarea cetățenilor”.

Dodon a făcut un apel către toate partidele parlamentare ”să înceteze orice fel de jocuri politice, să lase interesele de partid la o parte și să vină la dialog cu cei care dețin majoritatea mandatelor”. ”Cu o abordare matură și constructrivă, în două-trei zile am putea avea un guvern de tranziție învestit, pe care să-l sprijinim cu toții să scoată țara din criză. PSRM este gata să participe cu toate resursele sale politice și umane la acest obiectiv – de numire a unui Guvern anticriză, în frunte cu Vladimir Golovatiuc”, mai spune liderul PSRM.

Expert:”Pentru a ieși din această criză politică, este extrem de important ca să există o dorință de a dialoga în mod sincer și responsabil” 

Politologul moldovean Dionis Cenușă spune la RFI că pentru a depăși criza politică în care a ajuns R.Moldova, este extrem de important să existe o dorință de a dialoga în mod sincer și responsabil astfel ca un Guvern nou să fie numit, iar acesta să corespundă principiului de profesionalism și reprezentativitate politică. 

”Impasul politic de la Chișinău are la baza două motive principale. Pe de o parte, partidele parlamentare nu se tratează cu încredere, ceea ce dăunează unui dialog constructiv și credibil pentru a depăși criza politică. Tot aici vorbim despre rivalitatea dintre Președinție și Parlament care nu este productivă pentru a facilita un dialog mai larg între forțele politice majore din țară. Pe de altă parte, avem un conflict de agende ale partidelor politice deoarece sunt partide care vor cu orice preț alegeri anticipate. Acest lucru nu este susținut de alte partide care consideră că gestionarea crizei pandemice este prioritatea zero. În aceste condiții de rivalitate interinstituțională, există o posibilitate mai mare pentru a perpetua aceasta criză decât a găsi un numitor comun cât mai repede”, conchide la RFI, comentatorul moldovean, Dionis Cenușă.

R.Moldova a rămas fără Guvern, la sfârșitul anului 2020. La 23 martie a expirat termenul până la care urma să fie învestit un nou Executiv.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre tentativa eșuată de votare a Guvernului Grosu la Chișinău