Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Blocaj UE privind redistribuirea a 10 milioane de doze Pfizer

164939900_296403801834470_7770756107395076077_n.jpg

Kurz summit UE martie 2021
Austria, Cehia și Croația au blocat redistribuirea a 10 milioane de doze Pfizer
Sursa imaginii: 
Sebastian Kurz/Twitter

Liderii UE reuniți joi 25 martie prin videoconferință au dezbătut în principal problema vaccinurilor. Achiziția dozelor, campaniile nationale de vaccinare, adeverința europeană de vaccinare, mecanismul de exporturi de doze fabricate în UE- discuțiile au fost foarte animate.

Totul pleacă de la problemele de aprovizionare cu vaccinul Astra Zeneca și de la relațiile politice tensionate cu Londra. Acestea au dus la alte probleme, anume cele de repartizare a dozelor Pfizer refuzate la începutul anului de unele state. 

Austria cere o nouă împărțire dozelor disponibile, considerând că a fost vitregită de ceea ce i se cuvenea poate. Cancelarul Sebastian Kurz spune că nu a fost informat de sistemul prin care unele țări s-au servit de dozele nefolosite de altele. 

Iată cazul Belgiei care a refuzat o parte din cota europeană de Pfizer în așteptarea vaccinului Astra Zeneca (mai ieftin, mai ușor de transportat şi stocat) şi de teama că nu va avea suficienți candidați la vaccinul cu ARN mesager. 

Astfel, cota ei a fost luată de Danemarca, iar Belgia este acum în situația ciudată în care produce vaccinuri pe teritoriul său și totuși nu are suficiente doze. 

Austria spune că n-a fost informată că se putea servi şi eaprin urmare, împreună cu Cehia și Croația, ea a blocat acum redistribuirea a 10 milioane de doze Pfizer. Subiectul va fi rediscutat în zilele viitoare de ambasadorii UE. 

Iar patru țări contestă (Belgia, Danemarca, Olanda şi Suedia)mecanismul de export înăsprit din nou de Comisia Europeană; ele se tem că firmele care produc în UE nu vor mai avea materie primă. 

Intr-adevăr, Regatul Unit a informat Bruxelles-ul că dacă  interdicția de export ce o vizează este aplicată, atunci poate bloca exportul de materie primă spre UE. 

Comisia Europeană a înăsprit miercuri 24 martie mecanismul de transparență pentru exportul vaccinurilor produse în UE adăugând principiile de reciprocitate și de proporționalitate. 

UE va restrânge astfel livrarea dozelor sau a materiei prime spre țări care au luat deja astfel de măsuri împotriva UE – aceasta este reciprocitatea menită să pedepsească atitudinea britanică. 

Ea nu se aplică dacă o țară care a restrâns exporturile spre UE are o situație epidemiologică mai gravă decât cea europeană sau dacă propria campanie de vaccinare suferă în acel moment (proporționalitatea). 

Belgia, Danemarca, Olanda şi Suedia cred că interdicția de export poate folosi drept amenințare, dar nu mai mult. Cele patru indică în trecere şi faptul că în UE se produc vaccinuri pentru întreaga lume, ceea ce reprezintă o responsabilitate. 

Iar principiul reciprocității este primit cu prudență de mai toate capitalele, Bucureștiul fiind de părere că în această privință mai trebuie negociat. 

Cu totul, din decembrie 2020, UE a exportat 77 de milioane de doze de vaccinuri, iar 48 de milioane din acestea au fost exportate de la introducerea mecanismului de transparență în ianuarie 2021, spune Comisia Europeană. Aproape 11 milioane din cele 48 au fost exportate, în mod ironic , în Regatul Unit, țara vizată de fapt de acest mecanism. 

In fine, adeverința de vaccinare (Certificatul Verde Digital) propusă de Comisia Europeană, cea care va facilita călătoriile în UE, nu este nici ea pe placul tuturor. 

Considerată a fi de fapt un pașaport vaccinal, unele țări se întreabă dacă nu este un mijloc de discriminare a celor nevaccinați. 

Intre timp, tot joi, comisia de Libertăți Civile a Parlamentului European a adoptat acest Certificat Verde Digital, un prim pas către aprobarea europeană a documentului înainte de vară.