Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libertatea începe cînd îndrăznești să visezi--interviu cu Melina Abdullah

abdullahspeakout1.png

Melina Abdullah, profesoară de civilizație pan-africană la Universitatea statului California--Los Angeles
Melina Abdullah, profesoară de civilizație pan-africană la Universitatea statului California--Los Angeles
Sursa imaginii: 
SpeakOut

Melina Abdullah este profesoară și fostă  șefă  a catedrei de cultură și civilizație pan-africană de la Universitatea statului California-Los Angeles.  Implicată civic și mediatic într-o multitudine de cauze locale și naționale, de la egalitatea rasială și de gen la reforma educațională, ea este co-fondatoarea mișcării revendicative BLACK LIVES MATTER și continuă să coordoneze filiala locală a organizației.

BLACK LIVES MATTER s-a aflat în centrul protestelor ce au urmat unui act polițienesc de o enormă cruzime.  La 25 mai trecut era ucis lent, prin sufocare cu genunchiul pe grumaz, un negru în vîrstă de 46 de ani, George Floyd.  Stingerea încă unei vieți afro-americane, în plină zi, pe un caldarîm din Minneapolis, a fost picătura ce a provocat o enormă revărsare de emoție și mînie,  George Floyd-- un nume dintr-o tragică,  interminabilă listă --devenind, în America și-n lume, simbolul, chipul unei stări de fapt intolerabile.

Melina Abdullah:  Viața lui George Floyd spune multe despre disprețul față de negrii din  această țară; moartea  lui e încă mai grăitoare.  Preț de 8 minute și 46 de secunde Derek Chauvin a stins lent viața unui bărbat negru care era tată, fiu, frate, membru al unei comunități. Convingerea lui Chauvin  că viața lui George Floyd nu merită nimic ne întoarce la rostul originar al poliției, prinderea de sclavi. Aproximativ 1.100 de persoane sunt ucise anual de polițiile din Statele Unite, afro-americanii cu o frecvență  de cel puțin trei ori mai mare. Este o nedreptate enormă.  S-a înțeles pe toată planeta, și suntem recunoscători că milioane de oameni au afirmat, ieșind în stradă în plină pandemie, că nu aceasta este lumea în care vor să trăiască.

Reporter:  Luni 29 martie urmează să înceapă,  în sala 1856 a tribunalului comitatului Hennepin din Minneapolis, statul Minnesota, judecarea ucigașului lui George Floyd.  Ce așteptați de la acest proces?

Melina Abdullah:   E greu de spus ce se va întîmpla la procesul lui Derek Chauvin, nu pot anticipa ce va face această țară, sistemul ei juridic, același sistem care nu pune sub acuzare practic nici un polițist care ucide negri. Cei mai mulți dintre noi nu prea punem temei pe acest sistem, pentru că știm ce ne-a făcut.  Cerem  bineînțeles ca Derek Chauvin să plătească pentru fapta să, recunoscînd în același timp că sistemul favorizează indivizi ca el.  Nu există, în general și în comunitățile afro-americane în special, prea mare încredere că sistemul îl va pedepsi pe Derek Chauvin.

Reporter:   Neîncrederea are rădăcini adînci, pentru că nimic nu pare a se schimba, afro-americanii continuă să moară în număr disproporționat, sufocați,  sugrumați, împușcați de agenții statului. Ați format mișcarea revendicativă BLACK LIVES MATTER sub impulsul acestei realități.

Melina Abdullah:  Acționăm în cadrul mișcării BLACK LIVES MATTER/Viețile Negrilor Contează de aproape opt ani  La început formula a provocat  reacții negative, dar  în anii din urmă lumea o acceptă și-o rostește cu glas tare. E clar că "viețile negrilor contează"  nu înseamnă că alte vieți contează mai puțin. E un îndemn să prețuim viețile negrilor, să ne ridicăm în apărarea lor.  Cînd viața lor e protejată, viețile tuturor sunt de asemenea protejate.

Reporter:  Violența polițienească este doar o fațetă a discriminării rasiale, problemă cronică  acutizată în anii mandatului Trump. Care ar fi explicațiile și ce trebuie făcut pentru a trata această maladie societală?

Melina Abdullah:  Să ne reamintim că  America a fost construită pe pămîntul furat de la populațiile indigene, cu munca și viețile furate ale afro-americanilor. Rasismul nu-l putem elimina cu totul fără a elimina sistemele care se bizuie pe rasism. Trebuie să re-imaginăm siguranța publică, să  gîndim, înlăuntrul comunităților, structuri noi. Trebuie reformate sistemele educaționale, economia în ansamblu. În Los Angeles, unde locuiesc, erau, înainte de pandemie, 60.000 de persoane fără adăpost; acum, numărul e mai mult decît dublu. Ființe umane, imensa majoritate negri, trăiesc în corturi pe străzi. Această țară o îngăduie, și apoi îi pedepsește pe săraci pentru vina de a fi săraci, fără a re-examina un sistem care permite ca oameni să trăiască în stradă. Trebuie de asemenea re-așezate sistemele ambientale, mă gîndesc la locuri precum Flint-Michigan dar și Jackson în Mississippi, unde locuitorii n-au apă curată de băut, ceea ce e permis pentru că Jackson este cel mai negru oraș al Americii--87% afro-american.

Reporter:  Cît de realist, de realizabil este acest proiect în contextul politic actual? Pare o utopie.

Melina Abdullah:  Spun deseori că nu încercăm să reformăm sisteme fundamental nedrepte. Nu cred că poliția, în forma-i actuală, este reformabilă. Libertatea începe cînd îndrăznești să visezi, să dai frîu liber imaginației. Suntem  uneori atît de copleșiți de CE ESTE încît nu ne mai oferim răgazul de a ne închipui CE POATE FI.  

Reporter:  Zodia politică e prielnică unui astfel de exercițiu: Joe Biden la Casa Albă, Democrații majoritari în ambele camere ale Parlamentului de la Washington, opinia publică națională și mondială--așa cum subliniați--mai mobilizată decît oricînd întru schimbare. E acesta momentul cotiturii, sau doar un interludiu ce va fi  urmat de o cădere, o reacție, precum Trump după   Obama?

Melina Abdullah:  Reacție va fi  întotdeauna. Acei dintre noi care am luptat pentru libertate și dreptate trebuie să continuăm lupta, cu și mai multă energie. Ceea ce mă bucură,  îmi da speranță și credință în viitor, este voința demonstrată de milioane de oameni, pe toată planeta, de a se opune violenței de stat împotriva negrilor, de a gîndi și construi un viitor nou;  nu de a  cirpi sisteme fundamental nedrepte ci de a zămisli structuri noi.  Îmi dă aripi  faptul că afro-americanii au înțeles că libertatea vine doar prin sacrificii proprii, că libertatea negrilor vine prin lupta negrilor, îmi dau curaj  milioanele de aliați care au afirmat că lupta pentru libertatea și viața negrilor este și lupta lor.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Melina Abdullah intervievată de Radu Tudor, corespondent RFI în SUA