Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Decizia lui Erdogan de a scoate Turcia din Convenția de la Istanbul este ilegală, spun organizațiile de femei

turcia.jpg

Femeile din Turcia protestează după ce țara lor a fost scoasă în mod arbitrar de președintele Erdogan din Convenția europeană de luptă împotriva violenței domestice
Image source: 
Twitter / France24

Revista presei Europa Plus:

► Mai multe organizații de femei din Turcia, inclusiv cele din partidele din opoziția parlamentară, spun că decretul președintelui Erdogan privind ieșirea țării din Convenția de la Istanbul este ilegal, pentru că această decizie nu poate fi luată decât de Parlamentul țării;

► În Armenia deputații s-au gândit să propună o lege prin care statul să fie obligat să cumpere toată producția fermierilor din zonele de frontieră;

► Aflăm și cine este jucătoarea din Kazahstan care a reușit să o învingă marți la Miami pe Venus Williams.

Mai multe organizații de femei din Turcia, inclusiv cele din partidele din opoziția parlamentară - Partidul Republican al poporului (CHP), Partidul İyi și Partidul Democratic al Cetățenilor (HDP) - protestează împotriva decretului președintelui Erdogan privind ieșirea țării din Convenția Consiliului Europei pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută drept Convenția de la Istanbul, transmite publicația Medyascope.

Turcia a fost prima țară semnatară a acestei convenții, la 11 mai 2011.

”Metoda de ieșire din această Convenție, și anume prin retragerea semnăturii, este ilegală. Retragerea semnăturii de pe un document aprobat de Parlament nu poate fi făcută decât cu aprobarea Parlamentului. Noi, femeile, nu ne retragem semnătura de pe această Convenție. Noi suntem cele care am luptat ani la rând împotriva violenței din case, de pe străzi  și chiar din Parlament. Pentru noi această Convenție este în continuare în vigoare. Nu acceptăm această politică misogină a președintelui Erdogan”, a declarat Züleyha Gülüm, reprezentantă a organizației de femei a partidului HDP.

”Decizia de ieșire din Convenția de la Istanbul este nulă și neavenită. Partidul lui Erdogan pune în pericol viața a milioane de femei, încurajează de fapt femicidul. Această administrație totalitară, controlată de un singur om, pune în pericol drepturile unei întregi națiuni. Această administrație nu mai are nicio legitimitate pentru noi, femeile”, spune la rândul său Aylin Nazlıaka, președinta organizației de femei a Partidului Republican al poporului (CHP).

 

Armenia: Va fi obligat statul să cumpere integral producția fermierilor din zonele de frontieră?

Un grup de deputați independenți din Adunarea Națională a Armeniei au depus un proiect de lege prin care statul va fi obligat să cumpere produsele fermierilor din zonele de frontieră, care nu mai fac față concurenței produselor din import.

Situația materială foarte dificilă, dar mai ales faptul că nu reușesc să-și vândă produsele, îi determină pe mulți dintre acești fermieri să se mute în alte regiuni ale țării, iar zonele de frontieră riscă să se depopuleze masiv, transmite publicația Armenian Times.

Inițiatorii proiectului acuză guvernul că atribuie discreționar contracte pentru aprovizionarea diverselor instituții de stat, cum este armata, în detrimentul producătorilor interni.

”Am avut o întrevedere cu Ministerul Economiei și am spus acolo că nu este vorba doar de armată, ci și de azilurile de bătrâni, de orfelinate etc. Tot ce dorim este să se stabilească o ordine de priorități: mai întâi producătorii din zonele de frontieră, apoi cei din alte regiuni ale țării și abia la sfârșit produsele de import. De ce să importăm ulei persan când avem ulei de floarea soarelui foarte bun din zonele de frontieră?”, a declarat unul din inițiatorii proiectului.

Pe de altă parte, potrivit unui alt deputat independent, Sergey Bagratyan, de profesie economist, măsura este împotriva principiilor economiei de piață și nu va produce decât pierderi și mai mari. ”Este inadmisibil din punct de vedere concurențial. Există alte metode prin care producătorii locali pot fi sprijiniți, pot fi scutiți de impozite pe timp de 10 ani de exemplu, sau pot fi încurajați fermierii care  aduc pe piață produse noi, tot prin facilități fiscale, sau subvenții”, spune el potrivit sursei citate.

 

UE îi premiază pe cei mai buni jurnaliști georgieni

Ambasadorul Uniunii Europene în Georgia, domnul Carl Hartzell a acordat premiile UE pentru jurnalism pentru anul 2020 în cadrul unei ceremonii care a avut loc recent la Tbilisi, transmite Radio Europa Liberă, secția în limba georgiană.

Laureații celor 6 categorii au primit câte un premiu în valoare de 6000 de lari (cca 1500 Euro) iar câștigătorul categoriei speciale pentru jurnalism de război va fi beneficiarul unei burse de studii la Institutul pentru reportaje de război din Londra.

”2020 a fost un an extrem de dificil pentru toată lumea, dar cred că în mod special pentru jurnaliști. Ei au fost mereu în prima linie pentru a transmite informațiile de care cu toții am avut nevoie pentru a lupta împotriva pandemiei.

UE rămâne un apărător de nădejde al eticii jurnalistice și un sprijin în fața provocărilor de tot felul, fie ele politice, economice sau cele care țin de dezinformare. Suntem mândri că recompensăm jurnaliști georgieni care au dat dovadă de un înalt nivel etic și profesional”, a spus ambasadorul UE în Georgia.

 

Cine este jucătoarea din Kazakhstan care a învins-o pe Venus Williams?

 Foto: wikipedia.org

Jucătoarea de tenis kazahă Zarina Diyas a reușit o mare surpriză la turneul de la Miami, acolo unde a învins-o marți, în primul tur, pe celebra jucătoare americană Venus Williams, în două seturi, cu scorul de 6-2, 7-6.

Zarina (locul 89 WTA ) este o jucătoare de 27 de ani și are în palmares 8 titluri la turnee ITF și un titlu WTA, la turneul din Japonia din 2017. Cea mai bună clasare în topul WTA a fost locul 33, în 2014, transmite publicația nur.kz.

Născută în 1993 la Almaty, Kazakhstan, a emigrat în 1999 împreună cu familia în Republica Cehă, stabilindu-se la Praga. Deși are dublă cetățenie, cehă și kazahă, a preferat să joace în echipa de FED Cup a Kazakhstanului.

”Sunt foarte fericită pentru această victorie. O admir pe Venus Williams încă de când eram copil. E o jucătoare legendară. Victoria asta e cu adevărat specială. Sunt mulțumită mai ales pentru cum am jucat în tie-break. A fost un consum nervos extraordinar, dar sunt fericită că am învins”, a declarat ea după meciul cu Venus Williams.

În următoarea rundă a turneului Zarina o va întâlni pe elvețiana Belinda Bencic, locul 12 WTA

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Hülya Çetinkaya – Turcia

Nune Grigoryan – Armenia

Saba Khoujadzé - Georgia

Yenglik Onerbayeva - Kazakhstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 26 martie 2021