Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vor fi migranții călcâiul lui Ahile pentru Joe Biden?

fresca_murala_-_portrete_ale_unor_migranti_pe_bariera_metalica_ce_separa_statele_unite_de_mexic.jpg

Fresca murala - portrete ale unor migranti pe bariera metalica ce separa Statele Unite de Mexic.
Fresca murala - portrete ale unor migranti pe bariera metalica ce separa Statele Unite de Mexic.
Image source: 
Lizbeth De La Cruz Santana este autoarea acestor fresce.

Migranții s-ar putea dovedi unul din cele mai sensibile dosare pentru președintele american Joe Biden. Deși din punct de vedere moral, modificarea operată de șeful Casei Albe de a permite accesul copiilor care ajung la frontiera americano-mexicană pe teritoriul Statelor Unite, a fost salutată, detractorii săi consideră că în acest fel, președintele nu face decât să pună umărul la dezvoltarea imigrației ilegale.

Șeful Casei Albe a organizat joi prima sa conferință de presă de când a câștigat mandatul.

Altfel, presiunea scadenței pentru retragerea trupelor americane din Afganistan apasă pe umerii lui  Biden și un răspuns tranșant este imposibil de dat, deși Joe Biden susține că probabil anul viitor nu vor mai fi trupe în Afganistan.

Liderul democrat urmărește însă neapărat să refacă legăturile Americii cu partenerii tradiționali, neglijați de Donald Trump și se uită extrem de preocupat spre China în acest moment.

Însă probabil, cel mai neașteptat anunț vizează încă un mandat la Casa Albă pe care-l țintește Biden. Președintele, în vârstă de 78 de ani, și-a anunțat intenția de a candida și la alegerile din 2024 și tot în parteneriat cu Kamala Harris ca vicepreședinte.

Politologul Cristian Pîrvulescu analizează: “Au fost două chestiuni importante- una legată de retragerea din Afganistan, ea nu se va desfășura în ritmul pe care administrația Trump l-a vizat dar pe de altă parte Joe Biden susține că probabil anul viitor nu vor mai fi trupe în Afganistan, pe de altă parte relația cu China  era esențială. Din acest punct de vedere răspunsul președintelui  a fost foarte interesant- spunea Joe Biden că președintele Xi Jinping e un tip deștept dar unul care crede că viitorul este al regimurilor autoritate și nu al democrațiilor. Mi- a plăcut răspunsul, pentru că asta arată o angajare clară a SUA pentru susținerea democrației într-un moment dificil și probabil asta va avea consecințe pe plan internațional, după ce am văzut că refluxul democrației a fost foarte important.“

 

 

 
Politologul Cristian Pîrvulescu